Mówi się, ze grillowanie to narodowy sport Polaków. W ciepłe wiosenno-letnie wieczory często można zauważyć nad niejedną działką unoszący się dym, który wraz z podmuchem wiatru pozwala nam poczuć aromatyczną woń smażonych na ruszcie wyrobów mięsnych i warzyw. Najczęściej ląduje na nim kiełbasa, karkówka i szaszłyki. Niekiedy w towarzystwie znajdą się również smakosze, którzy wręcz przepadają za kaszanką. Zobacz, jak przygotować dla nich ten przysmak w różnych odsłonach. Zdradzimy również metodę podgrzewania kiszki, która pozwoli ci uniknąć jej pęknięcia.
REKLAMA
Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i gwałtownie schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy
Kaszanka z kapustą kiszoną na grilla. Prosty przepis na pyszną potrawę
Ile osób, tyle fantazji kulinarnych. Przykładowo niektórzy preferują kaszankę w najprostszej odsłonie, tzn. doprawioną solą i pieprzem. W gronie miłośników tego wyjątkowego wyrobu wędliniarskiego nie brakuje jednak osób, które lubią nieco bardziej zaszaleć z przyrządzeniem tej potrawy. Najpopularniejszym wytrawnym wariantem jest kaszanka grillowana z kiszoną kapustą. Wystarczy pojedyncze pętko nakłuć delikatnie widelcem, ułożyć je na folii aluminiowej, a następnie dołożyć do niego ok. 100 g odciśniętej z soku i posiekanej kapusty kiszonej oraz kilka piórek cebuli. Całość należy skropić oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem (wedle uznania). Tak opatuloną kaszankę zamykamy w sreberku i wrzucamy na ruszt na ok. 15 minut, pamiętając o tym, aby po ok. 7 minutach przewrócić przekąskę na drugą stronę w trakcie smażenia.
Zobacz też: Najlepsza marynata do karkówki i kurczaka z grilla. Mięso będzie miękkie i soczyste
jeżeli jednak jesteście zwolennikami słodszych potraw, wypróbujcie nieco innej, równie smacznej propozycji.
Kaszanka z jabłkiem. Warto połączyć ze sobą te słodko-wytrawne smaków
Przygotowanie kaszanki z jabłkiem, podobnie jak wersji z kapustą kiszoną, również nie należy do zbyt skomplikowanych zadań. Wystarczy, iż do poprzebijanego widelcem pętka wyłożonego na folii aluminiowej dorzucimy pokrojone w talarki jabłko oraz kilka piórek cebuli. Całość osypujemy solą i pieprzem, a następnie zawijamy i również smażymy przez kwadrans (po 7,5 minuty na jednej stronie). I choć w domyśle ma być to nieco bardziej osłodzona wersja, niektórzy chętnie konsumują ją z chrzanem lub ogórkami kiszonymi. Niekiedy jednak w trakcie przyrządzania kaszanki może się zdarzyć, iż wyrób zacznie pękać w wielu miejscach, co automatycznie psuje estetykę dania. Jak uniknąć takiej sytuacji? Profilaktyczne działania należy podjąć w trakcie robienia zakupów.
Jak zrobić kaszankę na grillu, żeby nie pękła? Zwróć uwagę na ten czynnik będąc w sklepie
Najczęstszą przyczyną pękania kaszanki jest za duża ilość wody w produkcie. Dlatego tak ważne jest, aby w sklepie zwrócić uwagę na skład mięsiwa i wkładać do koszyka produkty tylko wysokiej jakości. Kolejnym krokiem, który pozwoli nam zapobiec "wybuchowi" pętka jest smażenie go na małym ogniu, ustawiając ruszt na najniższym poziomie. Długie ogrzewanie potrawy sprawi, iż jej forma zostanie nienaruszona, konsystencja będzie adekwatnie przyrządzona, a skórka stanie się chrupiąca, co dodatkowo uświetni smak kaszanki.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.