
Marynata do karkówki musi być dobrze przygotowana, żeby mięso miało nieziemski smak. jeżeli chcesz zaimponować znajomym, postaw na karkówkę w marynacie, która sprawi, iż zniknie z talerzy w sekundę.
Sezon grillowy to nie tylko kiełbasa i ketchup, ale także skrzydełka, szaszłyki czy właśnie karkówka. Nasza marynata to idealne połączenie słodyczy, ostrości i głębi smaku. Mięso po kilku godzinach leżakowania w niej, staje się kruche, soczyste i tak aromatyczne, iż sąsiedzi zaczną pytać o przepis.
Marynata do karkówki – przepis
Składniki (na 1 kg karkówki):
» 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
» 2 łyżki sosu sojowego
» 2 łyżki musztardy (sarepska lub francuska)
» 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
» 1 łyżeczka ostrej papryki
» 1 łyżeczka wędzonej papryki
» 3 ząbki czosnku – przeciśnięte
» 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
» sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w misce, a następnie pokrój karkówkę na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Delikatnie natnij każdy plaster nożem, aby mięso lepiej wchłonęło smak.
Włóż mięso do marynaty i dokładnie obtocz każdy kawałek. Najlepiej zostawić je w lodówce na minimum 4 godziny, a idealnie – na całą noc. Grilluj na średnim ogniu, po 5–7 minut z każdej strony (w zależności od grubości i żaru).
Nie przesusz! Karkówka powinna być soczysta w środku, z apetyczną, lekko przypieczoną skórką na zewnątrz.