Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej
Można powiedzieć, iż jest to klasyczny przepis, ale... z wyjątkiem jednego składnika. Jest nim czerwona fasola, która naprawdę zmienia smak tego dania. Do przygotowania surówki z kapusty pekińskiej będziesz potrzebować:
- ½ szklanki czerwonej fasoli z puszki,
- ½ czerwonej papryki,
- ½ główki kapusty pekińskiej,
- ½ jabłka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ogórki kiszone,
- 3 łyżki majonezu,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Papryka czerwona i czosnek są opcjonalne w tym przepisie, ale naprawdę warto je dodać. Dzięki temu zyskamy przyjemną chrupkość oraz pyszny aromat czosnku.
Sprawdź również: W PRL-u jedliśmy, aż się uszy trzęsły. Dziś wybrzydzamy, choć smakuje obłędnie
Surówka z kapusty pekińskiej — sposób przygotowania
Zacznij od przygotowania sosu. Do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt naturalny, majonez oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj i odstaw, by smaki się "przegryzły". Następnie odlej zalewę z fasoli. Paprykę pokrój w cienkie paski, kapustę pekińską poszatkuj. Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj jabłko i ogórka. Do dużej miski przełóż czerwoną fasolę, czerwoną paprykę, kapustę pekińską, jabłko oraz ogórki kiszone. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem warzywa i owoce, całość wymieszaj. Na koniec posyp surówkę posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz też:
Tak wykorzystasz kiełkujący czosnek. Cała rodzina będzie zachwycona
Zdrowa przekąska do chrupania. Ma mnóstwo witamin, ale Polacy jej nie znają
Tak zrobisz szybkie i puszyste jak chmurka ciasto czekoladowe. Kluczem 1 składnik