Coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie przetworów. Jest to z jednej strony sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, bowiem zimą ceny niektórych warzyw i owoców mocno szybują w górę. Z drugiej zaś strony przygotowanie zapasów na zimę daje nam pewność, iż spożywane przez nas jedzenie zostało przygotowane i przechowywane w odpowiednich warunkach i nie ma w nim konserwantów, które niekoniecznie służą naszemu zdrowiu.
REKLAMA
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Jednym z przetworów, które możemy gwałtownie i tanio przygotować w naszym domowym zaciszu, są buraki z papryką. Świetnie sprawdzą się one zarówno podane na zimno, jak i na ciepło. W okresie jesienno-zimowym będą bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych. Kto z nas nie lubi ziemniaków podanych z kotletem mielonym i podsmażonymi buraczkami?
Buraczki z papryką na zimę - przetwory, które musisz przygotować w tym roku
Aby przygotować buraczki z papryką potrzebne nam będą następujące produkty:
3 czerwone papryki
2 kg buraków
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1 kg cebuli
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
Buraczki z papryką na zimę - sprawdzony przepis
Na samym początku musimy dokładnie przygotować wszystkie nasze warzywa. Cebulę, paprykę oraz buraki dokładnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i dodajemy przyprawy oraz cukier i ocet. Całość gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Po tym czasie warzywa musimy przelać do przygotowanych wcześniej słoików (muszą być one umyte i wyparzone). Zawartość garnka przelewamy do słoików, które następnie dokładnie zakręcamy. Teraz przyszedł czas na pasteryzację.
Słoiki umieszczamy w dużym garnku, a następnie dodajemy tyle wody, aby dokładnie je przykryła. Całość gotujemy przez około kwadrans i gotowe. Pamiętajmy, aby tak przygotowane buraczki z papryką przechowywać i suchym i chłodnym miejscu, nie narażając ich także na działanie promieni słonecznych.
Przepis na buraczki z papryką - 5 kg buraków zmienia proporcje wszystkich składników.
jeżeli mamy dużą rodzinę i chcemy od razu przygotować przetwory dla wszystkich, musimy nieco zwiększyć podane przez nas proporcje. Odpowiednio do wykonania przetworów z 5 kilogramów buraków potrzebne będzie potrzebne: 8 papryk, 2,5 kilograma cebuli, po 1 i 1/4 szklanki cukru i octu, 2,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach, 13 liści laurowych i 13 ziaren ziela angielskiego, a także 2,5 łyżki soli.