Zrób buraki z papryką do słoika według naszego przepisu. Zimą sobie podziękujesz

g.pl 3 dni temu
Nim się obejrzymy, lato będzie już za nami. To właśnie teraz jest najlepszy moment na przygotowanie się do zimy. Pora zatem zabrać się za przetwory, które będziemy mogli wykorzystać do naszych obiadów za kilka miesięcy, gdy zamarzą nam się typowo letnie smaki.
Coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie przetworów. Jest to z jednej strony sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, bowiem zimą ceny niektórych warzyw i owoców mocno szybują w górę. Z drugiej zaś strony przygotowanie zapasów na zimę daje nam pewność, iż spożywane przez nas jedzenie zostało przygotowane i przechowywane w odpowiednich warunkach i nie ma w nim konserwantów, które niekoniecznie służą naszemu zdrowiu.


REKLAMA


Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?


Jednym z przetworów, które możemy gwałtownie i tanio przygotować w naszym domowym zaciszu, są buraki z papryką. Świetnie sprawdzą się one zarówno podane na zimno, jak i na ciepło. W okresie jesienno-zimowym będą bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych. Kto z nas nie lubi ziemniaków podanych z kotletem mielonym i podsmażonymi buraczkami?
Buraczki z papryką na zimę - przetwory, które musisz przygotować w tym roku
Aby przygotować buraczki z papryką potrzebne nam będą następujące produkty:


3 czerwone papryki
2 kg buraków
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1 kg cebuli
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli


Buraczki z papryką na zimę - sprawdzony przepis
Na samym początku musimy dokładnie przygotować wszystkie nasze warzywa. Cebulę, paprykę oraz buraki dokładnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i dodajemy przyprawy oraz cukier i ocet. Całość gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Po tym czasie warzywa musimy przelać do przygotowanych wcześniej słoików (muszą być one umyte i wyparzone). Zawartość garnka przelewamy do słoików, które następnie dokładnie zakręcamy. Teraz przyszedł czas na pasteryzację.


Słoiki umieszczamy w dużym garnku, a następnie dodajemy tyle wody, aby dokładnie je przykryła. Całość gotujemy przez około kwadrans i gotowe. Pamiętajmy, aby tak przygotowane buraczki z papryką przechowywać i suchym i chłodnym miejscu, nie narażając ich także na działanie promieni słonecznych.
Przepis na buraczki z papryką - 5 kg buraków zmienia proporcje wszystkich składników.
jeżeli mamy dużą rodzinę i chcemy od razu przygotować przetwory dla wszystkich, musimy nieco zwiększyć podane przez nas proporcje. Odpowiednio do wykonania przetworów z 5 kilogramów buraków potrzebne będzie potrzebne: 8 papryk, 2,5 kilograma cebuli, po 1 i 1/4 szklanki cukru i octu, 2,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach, 13 liści laurowych i 13 ziaren ziela angielskiego, a także 2,5 łyżki soli.
Idź do oryginalnego materiału