Bułki na skyrze — składniki
Skyr to rodzaj jogurtu, który pochodzi z Islandii i zawiera więcej białka i mniej węglowodanów, niż tradycyjny jogurt naturalny. W kuchni jest niezwykle uniwersalny i można z niego przygotować wiele potraw. Żeby upiec około 5 średniej wielkości bułek na skyrze, potrzebujesz:
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 220 mąki pszennej lub pół na pół z mąką owsianą,
- 450 g skyru.
Taka ilość skyru (450 g) to 3 małe opakowania. jeżeli chcesz, możesz również uformować bajgle zamiast bułek, których też powinno wyjść 5 lub 6 z podanych proporcji.
Sprawdź również: Ta ryba ma mnóstwo białka i wspomaga odporność. Seniorzy powinni jeść regularnie
Jak przygotować bułki na skyrze?
Przygotuj dwie miski. Do większej miski wlej skyr, a do mniejszej wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Przesiej suche składniki do skyru, dodaj sól. Ciasto na bułki na skyrze możesz wyrabiać manualnie lub dzięki miksera z hakami. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. Blat posyp mąką, przełóż na niego ciasto i podziel na 5 równych części. Z każdej z nich uformuj bułeczkę lub bajgla. Bułki na skyrze przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Możesz posmarować rozbełtanym białkiem i posypać ulubionymi nasionami. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Gotowe!
Zobacz też:
Takie faworki robi Magda Gessler. Lepsze niż u babci?
To ciasto było hitem PRL-u. Teraz udoskonalony przepis pozostało lepszy
Tak chrupiących placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłeś. Wystarczy, iż dodasz do nich ten składnik