Zrób białą kiełbasę w tej wersji, a goście będą notować przepis na serwetce. Nikt nie odmówi dokładki

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Biała kiełbasa zapiekana w naczyniu fot. archiwum prywatne


W Wielkanoc na stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. jeżeli znudziła ci się już tradycyjna wersja z cebulką i chrzanem, wypróbuj nowy przepis. Jest szybki, prosty i oryginalny. Zobaczysz, iż to najlepsza pieczona biała kiełbasa, jaką jadłaś.
Białą kiełbasę można parzyć, piec albo wrzucić do żurku jako dodatek. Żeby była smaczna, krucha i wyrazista w smaku trzeba zwrócić uwagę na skład. Wysokogatunkowy produkt jest zrobiony ze średnio rozdrobnionej wieprzowiny z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku oraz czosnku. jeżeli w tym roku chcesz zaskoczyć gości nietypowym połączeniem, zaserwuj kiełbaskę w towarzystwie dwóch owoców.


REKLAMA


Zobacz wideo


Danie z białej kiełbasy na obiad. Będziesz robić nie tylko na Wielkanoc
Kiełbasa pieczona w piekarniku smakuje jeszcze lepiej niż smażona albo gotowana. Mięso staje się delikatniejsze, soczyste, a starannie dobrane dodatki tylko podkreślają wyjątkowość tego dania. W tym przepisie pierwsze skrzypce grają gruszka i żurawina. Dzięki nim uzyskamy słodkawy posmak. Oto lista wszystkich potrzebnych składników:


1 kg surowej białej kiełbasy,
2 gruszki,
3 łyżki suszonej żurawiny,
1 cebula czerwona,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
2 łyżki musztardy,
1 łyżeczka miodu,
1 szklanka bulionu,
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn.


Biała kiełbasa zapiekana w naczyniu fot. archiwum prywatne


Biała kiełbasa zapiekana w naczyniu. Nie ma opcji, iż komuś nie posmakuje
Surowa biała kiełbasa ma bardzo krótki termin przydatności, dlatego producenci próbują "udoskonalić" ją konserwantami i polepszaczami. Właśnie dlatego trzeba zwracać na skład. Im krótszy, tym lepszy. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku:


Nakłuj kiełbasę widelcem. Dzięki temu nie popęka podczas pieczenia.
Wyjmij z gruszek gniazda nasienne, a potem pokrój owoce w plasterki.
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
Podsmaż kiełbasę na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gruszki.
Dołóż żurawinę. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego.
Wymieszaj bulion z musztardą, miodem oraz przyprawami. Zalej potrawę.
Piecz 40 minut w 180 st. C. Smacznego!


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału