Sałatka z młodych ziemniaków to kolejny letni hit w moim domu. Lekka, sycąca i pełna smaku – dokładnie taka, jaką lubię najbardziej. Robi się ją adekwatnie z tego, co akurat zalega w lodówce, więc świetnie wpisuje się w filozofię gotowania bez marnowania.
Taka sałatka sprawdza się idealnie jako samodzielne danie na szybki lunch albo leniwą kolację, ale równie dobrze gra w duecie z grillowanymi warzywami czy mięsem. Do tego zioła z własnej uprawy – bazylia i natka pietruszki – i od razu smakuje jak domowe wakacje.
Sałatka z młodych ziemniaków – smak lata na talerzu
Jestem wielką fanką młodych ziemniaków. To zdecydowanie moje ulubione bulwy, delikatne, lekko maślane, idealne do wszystkiego. Ale najbardziej lubię je w letnich sałatkach. Sałatka z młodych ziemniaków to dla mnie taki sezonowy klasyk, który latem wskakuje na stół częściej niż cokolwiek innego. Sprawdza się świetnie jako szybki lunch, lekka kolacja albo dodatek do grilla.
W tej wersji wykorzystałam ziemniaki, które zostały mi z obiadu z poprzedniego dnia. Nic się nie zmarnuje w mojej kuchni. Podsmażyłam je na patelni, żeby złapały złotą skórkę i dodatkowy smak. Ale jeżeli wolicie zrobić sałatkę ze świeżych ziemniaków, wystarczy je upiec w piekarniku z odrobiną oliwy i soli. Efekt będzie równie pyszny.
Bazylia, jajko, chrupiąca rzodkiewka i kremowy dressing – sałatka z młodych ziemniaków na medal!
Oprócz ziemniaków wylądowały tu też grillowana papryka, rzodkiewki, cebula i jajka ugotowane na półtwardo – czyli takie z lekko kremowym żółtkiem. No i oczywiście dressing, bez którego żadna porządna sałatka się nie obejdzie. Mój zrobiłam na bazie majonezu z dodatkiem musztardy, soku i otartej skórki z cytryny. Przyznam, iż nie żałowałam tej skórki. Dodała mnóstwo świeżości i charakteru.
Na koniec – świeże zioła. Dla mnie to punkt obowiązkowy. Bazylia i natka pietruszki to mój domyślny duet, który nigdy mi się nie nudzi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście użyli swoich ulubionych ziół jak koperku, szczypiorku czy choćby mięty. Taka sałatka to lato w najprostszej formie. I właśnie za to ją kocham.

Sałatka z młodych ziemnniaków
DrukujSkładniki:
400 g odsmażonych, młodych ziemniaków ziemniaków
1 duża czerwona papryka
4 czubate łyżki majonezu
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1½ łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy dijon, gruboziarnistej
1 ząbek czosnku
50 g rukoli
5 jajek ugotowanych na twardo
1 czerwona cebula
4 rzodkiewki
10 liści bazylii
natka pietruszki do posypania
sól i czarny pieprz młotkowany do smaku
Przygotowanie:
- Paprykę upiec w airfryerze lub w piekarniku. Opłukać zimną wodą, zdjąć skórkę i oczyścić z pestek. Pokroić na kawałki i przełożyć do miski.
- Ugotowane młode ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, jeżeli są duże. Podsmażyć na maśle i dodać do papryki.
- Jajka ugotować na półmiękko lub na twardo – wedle uznania. Obrać ze skorupek i przekroić na pół.
- Cebulę pokroić w piórka. Liście bazylii lekko porwać, natkę pietruszki grubo posiekać. Wszystko przełożyć do miski.
- W miseczce wymieszać majonez z musztardą, solą, pieprzem, otartą skórką i sokiem z cytryny oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Polać sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rukolę i lekko przemieszać.
- Podawać z grzankami czosnkowymi. Smacznego!