Działając w duchu zero waste, warto wykorzystywać wszystkie składniki, które znajdują się w naszej kuchni. Wobec tego po ugotowaniu rosołu możemy użyć pozostałego mięsa, aby przyrządzić kolejny obiad dla naszej rośliny. Wystarczy, iż poznamy prosty i sprawdzony przepis.
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Przygotuj smaczny obiad
W dobrze prowadzonej kuchni nie powinno się nic marnować. Wobec tego po ugotowaniu rosołu i wyjęciu z niego mięsa warto je wykorzystać do przyrządzenia całkiem nowego dania, które pokocha cała rodzina. Wiele osób przygotowuje z niego np. farsz do pierogów czy pasztet. Jednak dobrym pomysłem jest także zrobienie z mięsa z rosołu pysznych kotletów.
Na pierwszy rzut oka możemy pomylić je z mielonymi. Są one bardzo smaczne i pozwalają na eksperymentowanie ze smakiem, między innymi poprzez dodawanie i dowolną zamianę przypraw. Do przyrządzenia ich polecane jest mięso wołowe, z kurczaka lub z indyka albo mięso mieszane.
Co jest potrzebne do przygotowania kotletów z mięsa rosołowego? Te składniki musisz mieć
Do zrobienia smacznych kotletów z mięsa z rosołu nie będziemy potrzebowali wielu składników. Jest to obiad, który bazuje na podstawowych produktach, które bez problemu dostaniemy w każdym sklepie. Oto lista niezbędnych składników:
- 700-750 g mięsa z rosołu,
- 2 kromki chleba,
- 100 ml rosołu,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- bułka tarta do panierowania,
- 2 łyżki koperku,
- olej do smażenia,
- 1 cebula.
Oprócz tego warto naszykować dodatki, z którymi podamy nasze kotlety. Możemy serwować je między innymi z ziemniakami, kaszą czy frytkami. Do tego poleca się podanie dowolnej sałatki lub surówki.
Czytaj również: To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeżeli nie chcesz chorować jesienią
Jak zrobić kotlety z mięsa z rosołu? Ten przepis jest prosty i smaczny
Przygotowanie kotletów z mięsa z rosołu nie jest trudne. Pierwszym krokiem jest pokrojenie chleba w drobną kostkę i przełożenie go do miski. Zalewamy go rosołem i pozostawiamy tak na 15 minut. W tym czasie oddzielamy mięso od kości tak, by było idealnie gładkie, pozbawione kostek i chrząstek. Następnie rozdrabniamy je dzięki malaksera lub samodzielnie bardzo drobno je siekamy i przekładamy do osobnej miski. Kolejnym krokiem jest odciśnięcie kostek chleba i dodanie ich do mięsa.
Dorzucamy także jajko, posiekany koperek, sól, pieprz oraz jogurt. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i rozgrzewamy olej na patelni. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na tłuszczu. Smażymy je przez około 5 minut z każdej strony. Po ściągnięciu z patelni odsączamy je z oleju dzięki ręczników papierowych.
Zobacz też:
Tak marynuje rydze Ewa Wachowicz. Jeden składnik zaskakuje
Jesienią jedz kanapki z tym dodatkiem. Zapomnisz o przeziębieniu
Wcale nie imbir. Ten dodatek jeszcze lepiej podkręca smak zupy dyniowej











