Święta to czas przygotowywania dużej ilości jedzenia, a co za tym idzie — ryzyko tego, iż część przyrządzonych potraw nie zostanie zjedzona w całości. Sałatka jarzynowa jest najlepszym przykładem takiej sytuacji. Pytanie brzmi tylko: czy można ją w takim razie zamrozić i poczekać, aż najdzie nas chęć na jej dokończenie? Odpowiedź nie jest do końca jednoznaczna.
Ogromne ilości sałatki jarzynowej, jakie zwykle towarzyszą nam podczas świąt, wynikają z dwóch rzeczy. Po pierwsze, nie ma w świecie nic pyszniejszego i jesteśmy świadomi odpowiedzialności tych słów. Sałatkę osobiście uwielbiamy i dalibyśmy się za nią pokroić. A skoro o tym mowa, przechodzimy do drugiej przyczyny nieograniczenia się w przygotowaniu tej potrawy: krojenie. Długie, mozolne, czasochłonne. Nikt nie będzie się tak męczył dla jednej małej salaterki, prawda?
sałatka jarzynowa – Pyszności; foto: Canva
Jednak choćby nasza miłość do tej potrawy może nie wystarczyć, by pochłonąć kilogramy sałatki przygotowanej na świąteczny stół. Co zrobić wtedy? Rozdać po rodzinie? Bardzo chętnie, ale oni odczuwają już to samo, co i my. Wyrzucić? Marnotrawstwo jedzenia to przecież ostatnie, co tolerujemy w naszych kuchniach. Pozostaje tylko jedno rozwiązanie: zamrożenie sałatki. Warto więc się zastanowić, czy to aby na pewno dobry pomysł.
Sałatka jarzynowa w zamrażalniku
Zanim odpowiemy ci na pytanie, czy sałatka jarzynowa może zostać zamrożona, najpierw to ty powinieneś nam coś podpowiedzieć. Czy twoja sałatka zawiera jajka, majonez, ogórki kiszone i cebulę? jeżeli tak, nie mamy dobrych wieści. Wszystkie te składniki drastycznie skracają przydatność do spożycia sałatki jarzynowej, i takiej wersji nie należy mrozić. gwałtownie okazałoby się, iż po rozmrożeniu mamy przed sobą niesmaczną i niearomatyczną potrawę, która nie ma nic wspólnego z tym, co pierwotnie przygotowaliśmy.
sałatka jarzynowa – Pyszności; foto: Getty Images
Jeśli jednak byłeś już gotowy rzucić komputerem o ścianę, posądzając nas o zaproponowanie ci zrobienie sałatki bez tych produktów, to pragniemy czym prędzej cię uspokoić. Żadne takie. Warto jednak wcześniej obliczyć swoje siły na zamiary i przygotować najpierw „podkład” do sałatki i dopiero stopniowo — w miarę ubywających porcji — dokładać do niej skrojone ogórki, cebulę, jajka i majonez. Taki zwyczaj nie zajmie ci dużo czasu, a pozostałe warzywa możesz zamrozić choćby na 1-2 tygodnie.
A skoro o Wielkanocy mowa, zobacz też ten przepis na wielkanocną zupę krem z liści rzodkiewki i rzeżuchy. Prosto z naszego kanału na YouTube.