Znudziły ci się naleśniki na słodko? Tę wersję pokocha cała rodzina

top.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Naleśniki często goszczą na naszych stołach. Chcąc jednak tym razem przygotować je w nieco inny sposób, który zachwyci smakiem i aromatem, warto skorzystać z prostego i szybkiego przepisu, za pomocą którego uzyskamy idealny obiad. Podpowiadamy, jak przyrządzić pyszne naleśniki z warzywami i co warto do nich dodać.

Szukając pomysłu na obiad, często decydujemy się na przygotowanie naleśników. o ile jednak znudziła nam się już ich tradycyjna wersja, wypróbujmy przepis, za pomocą którego przygotujemy ciasto naleśnikowe w nieco inny sposób. Dzięki temu potrawa będzie wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Sprawdź, jak przyrządzić smaczne naleśniki z warzywami.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe inne niż zwykle? Dodaj te produkty

Kluczem do przygotowania naleśników, które będą inne niż zazwyczaj, jest również zrobienie ciasta w inny sposób. Odmienimy je, dodając do niego pewne wytrawne dodatki, które znacząco wpłyną na smak.

Dobrym pomysłem jest dorzucenie do ciasta aromatycznych przypraw. W tej roli świetnie sprawdzi się kurkuma, papryka czy czosnek granulowany. Smacznym dodatkiem będą także zioła świeże lub suszone. Dodatkowo naleśniki zyskają na smaku i konsystencji, jeśli do ciasta dodamy nieco startego parmezanu. Oprócz tego możemy posiekać drobno warzywa i także dorzucić je do ciasta naleśnikowego.

Czytaj również: Ta ryba jest tańsza od dorsza, a równie zdrowa i ma mało ości

Przepis na szybkie naleśniki z warzywami - jak je zrobić?

Przygotowanie szybkich naleśników warzywnych nie wymaga równocześnie robienia żadnego farszu. Same w sobie są tak smaczne, iż mogą posłużyć za samodzielne danie. Wystarczy kilka dodatkowych składników i odpowiednie przygotowanie potrawy, aby uzyskać pyszny obiad.

Pamiętajmy jednak, aby wybierając warzywa do tego przepisu, uważać, aby nie były one zbyt twarde ani zbyt wodniste, ponieważ nie zdążą one zmięknąć w czasie krótkiego smażenia, a te wodniste mogłyby negatywnie wpłynąć na konsystencję dania. Do przygotowania szybkich naleśników warzywnych, będziemy potrzebowali:

  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajek,
  • 1 szklanki mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • pół cebuli,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki żółtej,
  • 1 łyżki oleju,
  • szczypty soli,
  • opcjonalnie - parmezanu i ulubionych przypraw.

W misce mieszamy mąkę, mleko, jajka, olej, wodę gazowaną oraz szczyptę soli. Uzyskane w ten sposób ciasto powinno konsystencję gęstej śmietany. W przypadku, gdy widzimy, iż jest zbyt rzadkie, to dodajmy do niego więcej mąki, natomiast jeżeli jest zbyt gęste, wlejmy odrobinę wody gazowanej.

Ciasto odstawiamy na 15 minut i w tym czasie kroimy warzywa w drobną kostkę. Dodajemy je do ciasta na naleśniki i mieszamy. Możemy dodatkowo dorzucić 2 łyżki tartego parmezanu oraz ulubione przyprawy.

Następnie smażymy naleśniki na patelni, dając nieco większe porcje, aby były grubsze. Naleśniki można jeść bez dodatków lub chcąc, urozmaić ich smak, dodać do nich twarożek, jogurt naturalny wymieszany z ziołami lub inny wybrany sos. Warto także posypać je serem, dorzucając go, gdy naleśniki są jeszcze na patelni, aby się rozpuścił.

Zobacz też:

​Masz dość świątecznego stania przy garach? Ten obiad zrobisz dosłownie w kilka minut

Naleśniki znowu się nie udały? Pewnie popełniasz ten powszechny błąd

To najlepszy tort na komunię. Goście ustawią się w kolejce po dokładkę

Idź do oryginalnego materiału