Znudził ci się rosół? Przygotuj jego pyszny zamiennik. Hochzeitssuppe to rarytas u naszych sąsiadów

g.pl 1 tydzień temu
Jakie są najsmaczniejsze zupy? W Polsce wymienilibyśmy pewnie rosół, pomidorową czy krupnik. U naszych zagranicznych sąsiadów króluje jednak hochzeitssuppe. To pyszny wywar na bazie mięsa wołowego i świeżych szparagów, który najczęściej podaje się na weselach. Jak go przyrządzić?
Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez gorącego rosołu. Polacy uwielbiają tę zupę i trudno się temu dziwić - jest pyszna, aromatyczne i sycąca. Niektórzy jednak mogli się nią już znudzić. Pojawia się nie tylko w naszych domach, ale też na różnych uroczystościach, takich jak wesele, komunia czy impreza w restauracji. jeżeli zatem szukasz pomysłu na równie pożywne danie, ale jednak trochę inne w smaku i konsystencji, to spróbuj niemieckiej alternatywy - hochzeitssuppe.


REKLAMA


Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę


Jakie zupy gotują Niemcy? Spróbuj tego weselnego przysmaku
Hochzeitssuppe to tradycyjna niemiecka zupa, przygotowywana na bazie warzywno-mięsnego bulionu, szparagów, małych klopsików i kremu jajecznego. Na pierwszy rzut oka wygląda i smakuje jak nasz rosół, jednak mięsne dodatki dodają jej wyrazistości i aromatu. Co ciekawe, potocznie to danie nazywa się "zupą weselną". Wynika to z faktu, iż jest ona często podawana u naszych sąsiadów na weselach jako pierwsze danie. jeżeli ciekawi cię smak tej potrawy, to przygotuj ją w domu na niedzielny obiad. Przepis z niemieckiego portalu lecker.de jest bardzo prosty i pozwoli ci na bliższe poznanie zagranicznej kuchni.
Zobacz też: Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką. Ta przepyszna puszysta chmurka zawsze wychodzi


Zupa niemiecka z pulpetami. Jakie składniki przygotować?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania niemieckiej zupy weselnej, to:


kilogram mięsa wołowego,
2 cebule
6 ziaren pieprzu
pół pęczka włoszczyzny,
2 jajka (rozmiar M),
100 mililitrów mleka,
gałka muszkatołowa,
500 gramów białych szparagów,
2 cienkie kiełbaski (ok. 250 g)
200 gramów mrożonego groszku,
pęczek pietruszki
sól do smaku.


Niemiecka zupa weselna. Przepis krok po kroku:


Na początek obieramy i kroimy cebulę na pół.
Do dużego garnka wlewamy trzy litry wody, dodajemy cebulę, łyżkę soli, ziarna pieprzu i mięso wołowe. Całość dusimy na małym ogniu przez około 2,5 godziny. Co pewien czas mieszamy wywar i wyławiamy z niego pianę, która tworzy się na wierzchu.
W międzyczasie obieramy i myjemy włoszczyznę (jedną marchewkę zostawiamy na później). Siekamy je na grubsze kawałki, dorzucamy do mięsa i przez cały czas gotujemy.
Teraz przygotowujemy masę jajeczną. W tym celu mieszamy jajka z mlekiem, szczyptą soli i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość wlewamy do natłuszczonych kubków w taki sposób, by zalać 2/3 ich wysokości. Przykrywamy naczynia folią spożywczą, umieszczamy je w rondlu i zalewamy gorącą wodą (czubki kubków powinny wystawać nad wodę). Doprowadzamy zawartość rondla do wrzenia, a następnie przykrywamy go i zostawiamy na małym ogniu na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy sztywny krem i kroimy go na mniejsze kawałki.
Następnie myjemy szparagi, obieramy je i odcinamy zdrewniałe końce. Kroimy warzywa na małe kawałki, a pozostałą marchewkę na cienkie plasterki.
Wyjmujemy mięso z zupy, gdy ostygnie usuwamy z niego tłuszcz oraz kości. Odcedzamy warzywa, a pozostały wywar doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niego świeże szparagi oraz marchewkę i gotujemy przez 10 minut, aby zmiękły.
Oczyszczoną wołowinę z wywaru kroimy na drobne kawałki, a kiełbaski obieramy i formujemy je na kształt pulpetów. Wrzucamy całe mięso do zupy, dodajemy groszek, krem jajeczny oraz posiekaną pietruszkę i gotujemy jeszcze wszystko razem przez kilka minut. Po tym czasie hochzeitssuppe będzie gotowa.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału