Soda zamiast proszku? Jeden drobny błąd, a ciasto idzie na dno

kobieta.gazeta.pl 1 godzina temu
Czy można użyć sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia? Po tę alternatywę do wypieków sięga coraz więcej osób. Często jednak zapominamy o jednej ważnej kwestii, przez co nici z procesu spulchniania.
Proszek do pieczenia to w rzeczywistości mieszanka zawierająca sodę oczyszczoną, mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą oraz regulatory kwasowości: kwas winowy, lub difosforany. Jego głównym zadaniem jest tworzenie pęcherzyków powietrza, które nadają wypiekom lekką, puszystą konsystencję. Czasami jednak zdarza się sytuacja, w której nie mamy go pod ręką. Zaczynamy więc poszukiwania i natrafiamy na sodę oczyszczoną. Bingo! Nie możemy jednak zapomnieć o kluczowej zasadzie dodawania jej do wypieków.


REKLAMA


Zobacz wideo Tak wyglądało dzieciństwo braci z zespołu Pectus. "Nie mieliśmy łazienki" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Czy można używać sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia? Złota zasada
Soda oczyszczona będzie świetną alternatywą dla proszku do pieczenia. Sprawdzi się jako dodatek w przepisach na ciasteczka, ciasta i chleby jako środek spulchniający. Nada wypiekom lekką, puszystą i porowatą strukturę, która czyni je pysznymi. Jednak, aby aktywować jej działanie, konieczne jest spełnienie jednego warunku - zastosowanie składnika o kwaśnym odczynie pH.


Może to być jeden w wymienionych: miód, maślanka, melasa, czekolada, jogurt, śmietana, brązowy cukier lub kakao. W rezultacie zajdzie reakcja chemiczna, w wyniku której powstaną pęcherzyki dwutlenku węgla. To właśnie one nadadzą ciastu pożądaną lekką konsystencję.


Proszek do pieczenia i soda oczyszczona nie działają tak samo. Który lepiej się sprawdza w wypiekach?fot. NatureFriend / pixabay.com


Ile sody oczyszczonej dodać do ciasta? Pamiętaj o proporcjach
Jednocześnie bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej ilości składników kwaśnych w stosunku do sody oczyszczonej. Najlepiej, aby na 25 g białego proszku przypadało około 15 g np. jogurtu. Dlaczego należy bezwzględnie przestrzegać tych proporcji? Zbyt duża ilość sody oczyszczonej w przepisie może nadać wypiekom metaliczny lub mydlany posmak. Zasadniczo 1 łyżeczka wodorowęglanu sodu zastępuje 3 łyżeczki proszku do pieczenia.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału