Znany kucharz pochwalił się swoją metamorfozą. Wyeliminował z diety dwa produkty

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Metamorfoza Tomasza Jakubiaka - Pyszności; foto: Facebook; konto: Tomasz Jakubiak Jakubiak Cooking


Metamorfoza Tomasza Jakubiaka może wprawić w zachwyt. Jak temu znanemu polskiemu kucharzowi udało się osiągnąć taki efekt? Co ciekawe, jak sam przyznał, nie zastosował do tego żadnej diety. Zrezygnował tylko ze spożywania dwóch rzeczy.

Udana kariera Tomasza Jakubiaka to efekt ciężkiej pracy i upartego szlifowania swojego warsztatu kulinarnego. Za największy awans kucharza, który długo był kojarzony głównie z programami kuchennymi na Canal+, było zostanie jurorem w polskiej edycji Master Chef Junior. Wystarczy wspomnieć o tym, iż zastąpił na tym stanowisku samego Mateusza Gesslera, żeby stwierdzić, iż taki „stołek” to nie byle co.

Jednak w pewnym momencie tej ciekawej zawodowej ścieżki, Tomasz Jakubiak, delikatnie mówiąc, stracił formę. To dlatego jego ostatnia przemiana wzbudziła taki zachwyt wśród wszystkich widzów, śledzących poczynania kucharza. Nagle ni z tego, ni z owego, charakterystyczny jeszcze do niedawna „brzuszek” i nadmiarowe kilogramy Jakubiaka po prostu… zniknęły. Jak to osiągnął?

Metamorfoza Tomasza Jakubiaka – Pyszności; foto: Facebook; konto: Tomasz Jakubiak Jakubiak Cooking

Zero diety

Metamorfoza Tomasza Jakubiaka jest widoczna gołym okiem. Kucharz decydował się w końcu skomentować sytuację i poprzez swój profil na mediach społecznościowych przyznał, iż zrzucone kilogramy i niesamowita odmiana nie była skutkiem żadnej diety.

„Był Tomek i nie ma Tomka” – rozpoczął swój wpis popularny kucharz, a my, patrząc na udostępnione przez niego zdjęcia, nie możemy się z tym nie zgodzić. Jednak skoro nie dieta, to co pomogło mu w osiągnięciu tego efektu?

Jak twierdzi Jakubiak, jego jedynymi zasadami podczas metamorfozy było zrezygnowanie z glutenu i alkoholu.

Metamorfoza Tomasza Jakubiaka a celiakia

Wyświetl ten post na Instagramie

Celiakia, czyli choroba trzewna polegająca, mówiąc najprościej, na nietolerancji glutenu, rzadko jest kojarzona z nadwagą. My również nie zauważyliśmy do tej pory takiej konotacji. Wygląda na to, iż się pomyliliśmy.

Według przeprowadzonego przez Scotta Adamsa badania, zacytowanego przez portal celiakia.pl, 39 proc. pacjentów w momencie zdiagnozowania celiakii ma nadwagę, a 30% cierpi na otyłość.

Niestety wielu lekarzy przez cały czas choćby nie bierze pod uwagę badania pacjentów z nadwagą pod kątem celiakii, ponieważ są głęboko przekonani, iż ta choroba może wystąpić tylko u osób z niedowagą. Taki sposób rozumowania jest przestarzały i nieprawidłowy, a także bardzo niebezpieczny dla chorych na celiakię.

– czytamy na portalu specjalizującym się w tej chorobie, a metamorfoza Tomasza Jakubiaka staje się jak najbardziej zrozumiała.

Zobacz też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału