Znany dietetyk znalazł sposób. Tym zastępuje niezdrowy cukier

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: czym zastąpić cukier? - Pyszności; foto: Canva


Michał Wrzosek pokazał, czego używa zamiast cukru. Dietetyk uważa, iż istnieją trzy produkty, które się do tego nadają. Przestrzegł jednak, iż trzeba mieć się na baczności, bowiem na każdym kroku możemy natknąć się na nieuczciwość ze strony producentów. Przytoczony przez Wrzoska przykład takiego zachowania jest naprawdę dobitny.

Różnego rodzaju słodziki są nam znane od lat. Jeszcze do niedawna traktowane były niemal jako synonim odpowiedzialnego odżywiania się i świadomości żywieniowej. To wrażenie prysnęło niczym bańka mydlana w momencie, w którym dowiedzieliśmy się, iż aspartam, czyli substancja używana do produkcji większości słodzików, nie jest aż tak krystalicznie zdrowa.

czym zastąpić cukier? – Pyszności; foto: Canva

Na szczęście w dobie ogromnej wiedzy na wyciągnięcie ręki wiemy już, iż cukier można zastąpić również w bardziej odpowiedzialny sposób. Trzy najbardziej nadające się do tego produkty wskazał ostatnio Michał Wrzosek, dietetyk i trener sportowy, który od lat prowadzi w internecie swoistą kampanię uświadamiającą Polaków o istnieniu na rynku zarówno bardzo zdrowych, jak i bardzo szkodliwych wyrobów. Co w takim razie, według dietetyka, wybrać jako zamiennik dla cukru?

Czym zastąpić cukier? Michał Wrzosek odpowiada

Stewia

Pierwszym przykładem produktu, który doskonale nadaje się do porannej kawy, jest według Wrzoska stewia. Jest to naturalny słodzik z liści stewii o silnych adekwatnościach antyoksydacyjnych. Stewia nie zawiera kalorii i jest znacznie słodsza od cukru. Kupując ją, trzeba jednak zachować uwagę. Wrzosek pokazał w swoim nagraniu produkt, który – jak stwierdził dietetyk – jest po prostu zwykłą „ściemą”, w rzeczywistości będącą jedynie cukier z niewielką ilością stewii jako dodatku.

Ksylitol

czym zastąpić cukier? – Pyszności; foto: Canva

Michał Wrzosek proponuje również ten naturalny słodzik. Ksylitol występuje między innymi w truskawkach i kukurydzy, a pozyskiwany jest również z drewna i zbóż. Ma też znacznie niższy indeks glikemiczny i o 40 proc. mniej kalorii niż cukier. Jego inna nazwa to „cukier brzozowy”. To drzewo ma w sobie coś naprawdę zdrowego, prawda?

Erytrol (erytrytol)

Ostatnim naturalnym słodzikiem polecanym przez Wrzoska jest erytrol. Pozyskiwany jest z kukurydzy, jest niemal tak słodki jak sacharoza, a ma zerową wartość energetyczną i bardzo niski indeks glikemiczny. Ten produkt bywa nazywany najzdrowszym cukrem świata. Wygląda na to, iż naprawdę zasłużył sobie na to miano.

Wypróbuj też przepisu na naleśniki ze szpinakiem. Są przepyszne!


Idź do oryginalnego materiału