Mycie naczyń nie należy do naszych ulubionych obowiązków domowych, zwłaszcza gdy chodzi o przypalone garnki i patelnie. Widząc czarny, twardy osad wiele osób choćby nie podejmuje próby czyszczenia, tylko od razu kupuje nowe akcesoria. Oczywiście nie ma w tym nic złego, jednak po co marnować pieniądze, skoro można jeszcze odratować stare naczynia? Wystarczy zastosować pewien prosty trik. Brud rozpuści się w kilka chwil.
REKLAMA
Zobacz wideo Czyścimy akcesoria kuchenne - sztućce, drewniane łyżki, deskę do krojenia i naczynia
Jak usunąć zapieczony tłuszcz z patelni? Pomoże ci ten prosty roztwór
Szorowanie przypalonych patelni to nie lada wyzwanie, a przy dużych zabrudzeniach zajmuje sporo czasu. Zwykły płyn do mycia naczyń może nie podołać, dlatego konieczne będzie zastosowanie specjalnej pielęgnacji. Na początek warto zamienić tradycyjną gąbkę na druciak i za jego pomocą usunąć najbardziej przypalone resztki. Później myjemy patelnię specjalnym roztworem z gorącej wody i octu. Jak go użyć? W dużej mice mieszamy oba te składniki w proporcji 1:1, a następnie zanurzamy w tym patelnię. Zostawiamy ją w mieszance na kilka minut, aby odmokła, a w tym czasie przypalenia zmiękną. Następnie zasypujemy cienką warstwą sody oczyszczonej i delikatnie szorujemy. Na tym etapie używamy już gąbki lub miękkiej ściereczki, aby nie porysować patelni. Gdy wierzchnia warstwa brudu zniknie, wymyj całość przy użyciu płynu do naczyń.
Zobacz też: Dodaj do wody dwie łyżeczki. Kosztuje 2 złote, a "rozpuści" z obrusu najtrudniejsze plamy
Jak usunąć przypalenie z teflonu? Ten produkt jest świetną alternatywą octu
Metoda z octem jest bardzo skuteczna, ale nie każdemu się spodoba. Wiele osób nie znosi jego zapachu, przez co po prostu nie jest w stanie wytrzymać tak długo w pobliżu roztworu. W tej sytuacji można wypróbować samą sodę oczyszczoną. W małej misce mieszamy ją z odrobiną wody w taki sposób, aby powstałą gęsta piana. Tak jak przy poprzednim triku, najpierw usuwamy najgorsze zabrudzenia dzięki druciaka. Później nakładamy na patelnię pianę z sody oczyszczonej i odstawiamy ją do zlewu na całą noc. Rankiem należy delikatnie wyszorować patelnię dzięki gąbki i płynu do mycia naczyń, a przypalenie powinny od razu ustąpić. Zarówno ocet, jak i soda oczyszczona, są bezpiecznymi substancjami, więc ich kontakt z patelnią, na której smażymy jedzenie nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.