Owsianka to dla wielu osób posiłek, bez którego nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia. Można przygotowywać ją na różne sposoby, wobec czego warto dać szansę i przyrządzić wariant, którego głównym składnikiem jest kawa. Przygotowana wieczorem, rano będzie już czekała, aby zjeść ją przed wyjściem z domu. Dawka pozytywnej energii dzięki temu śniadaniu jest gwarantowana.
Pełna zdrowia i energii, czyli owsianka o smaku kawy
Kawowa owsianka to obłędny smak, ale także wiele adekwatności, które korzystne są dla organizmu. To istny raj dla miłośników kawy i owsianki. Taka opcja jest warta spróbowania przez każdego. Raz przyrządzona z pewnością zagości na stałe w porannym menu.
Przede wszystkim, jak każda owsianka, składa się z płatków owsianych, które między innymi wspomagają pracę jelit, a także obniżają poziom cholesterolu. Ponadto stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Zawierają również takie witaminy, jak E i K, a także żelazo, cynk czy magnez.
Taka owsianka wzbogacona o kawę będzie stanowić pożywne i pełne energii śniadanie. Nasyci na długo, a także doda cenną dawkę energii. Smak nocnej owsianki kawowej jest na tyle uniwersalny, iż sprawdzi się jako baza do różnych kompozycji. Posiłek można wzbogacić o świeże owoce, masło orzechowe, czekoladę, wiórki kokosowe czy migdały.
Przeczytaj także: Zrób zamiast jagodzianek. Przysmak z PRL-u będziesz jeść przez cały rok
Jak zrobić nocną owsiankę kawową?
Najlepsze w tej owsiance jest to, iż robi się ją wieczorem, aby rano była już gotowa. Dzięki takiemu rozwiązaniu posiada się więcej czasu przed porannym wyjściem z domu. Przygotowanie nocnej owsianki nie jest skomplikowane. Najważniejsze są płatki owsiane, a także kawa. Najlepiej, aby to było świeżo zaparzone espresso.
Jakie składniki potrzebne są do przygotowania nocnej owsianki kawowej?
- 150 g płatków owsianych
- 150 ml mleka (krowie lub roślinne)
- 100 ml zaparzonej kawy
- 1 łyżka ksylitolu
- Szczypta soli
- Opcjonalnie: 2 łyżki nasion chia
Sposób przygotowania:
Zrobienie nocnej owsianki kawowej jest niezwykle proste, a więc każdy powinien sobie z tym poradzić. Pierwszym krokiem jest wymieszanie płatków z ksylitolem i opcjonalnie z nasionami chia. Następnie pozostaje zalać całość mlekiem oraz kawą, wymieszać i wstawić na noc do lodówki.
Rano owsianka będzie będzie już czekać przygotowana. Należy wyjąć ją z lodówki i dodać do niej ulubione dodatki. Tym sposobem pożywne i pełne energii śniadanie jest gotowe. Smacznego!
Może cię zainteresować: Te odmiany lawendy są jadalne. Przygotujesz z nich wiele pyszności
Zobacz też:
Lepszych kotletów nie jadłeś. Z tego przepisu przyrządza je Robert Makłowicz
Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz
Moja babcia wie, jak zagęścić dżem. Nie chodzi o dodatki, ale o sposób gotowania