Zmieszaj ocet z kawą. Prosta mikstura zaoszczędzi pracy i nerwów w kuchni

kobieta.gazeta.pl 1 miesiąc temu
Jak wyczyścić mocno przypaloną patelnię? Zapomnij o mozolnym szorowaniu druciakiem i wydawaniu dziesiątek złotych na specjalne środki. Wystarczy prosty trik, by spalenizna w kilka chwil odeszła w niepamięć. Nie napracujesz się i oszczędzisz, a to brzmi jak podwójny sukces.
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, komu nigdy nie zdarzyło się przypalić patelni. Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast obiadu mamy czarną skorupę, której nie da się zeskrobać. Szorowanie kończy się porysowanym dnem, a frustracja decyzją o wyrzuceniu naczynia. Tymczasem istnieje prosty sposób, który potrafi uratować sytuację. Kilka składników z kuchennej półki wystarczy, by przypalona patelnia znów wyglądała jak nowa.


REKLAMA


Zobacz wideo Płyn do zakurzonych powierzchni. Meble będą pachnące i błyszczące


Jak wyczyścić mocno przypaloną patelnię? Prosty trik pomoże zaoszczędzić
Przypalenia pojawiają się najczęściej wtedy, gdy olej lub resztki jedzenia zbyt długo stykają się z gorącą powierzchnią. Pod wpływem wysokiej temperatury cząsteczki tłuszczu zwęglają się, tworząc czarny osad, który przywiera do dna patelni jak klej. Próby zdrapania bez druciaka zwykle kończą się niepowodzeniem, dlatego warto sięgnąć po coś, co rozpuści brud bez niszczenia powierzchni naczynia.
Ocet doskonale rozpuszcza kamień, tłuszcz i ślady spalenizny. Ma też adekwatności dezynfekujące, więc odświeża powierzchnię. Kawa działa jak delikatny środek ścierny. Jej drobinki usuwają zabrudzenia, nie rysując przy tym metalu ani teflonu. Razem tworzą bazę skutecznej mikstury, która poradzi sobie z przypaloną patelnią szybciej niż niejeden detergent ze sklepu.


Do przygotowania domowego detergentu wystarczy: 150 ml octu spirytusowego, 1 łyżka mielonej kawy, pół łyżki soli i 50 ml płynu do naczyń. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do butelki z atomizerem. Spryskaj przypaloną powierzchnię, odczekaj kilka minut, a potem przetrzyj gąbką lub flanelową ściereczką. Brud zacznie schodzić sam, a patelnia znów będzie lśnić czystością.


Przypalona patelnia - zdjęcie ilustracyjneFot. istockphoto.com/Larisa Stefanuyk


Jak pozbyć się spalenizny z blachy? Są dwa sposoby, które zapewnią sukces
Przypalona blacha to prawdziwa zmora każdej kuchni. Z czasem pokrywa się tłustym nalotem, a ciemne plamy nie schodzą mimo szorowania. Na szczęście są domowe sposoby, które potrafią przywrócić jej dawny blask. Wystarczy odrobina cierpliwości i kilka składników z kuchennej szafki.
Pierwszy sposób to sól i piekarnik. Na zimną blachę wysyp cienką warstwę soli i lekko potrząśnij, by równomiernie się rozłożyła. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i poczekaj, aż sól zbrązowieje. Wchłonie tłuszcz i resztki przypaleń. Po ostudzeniu usuń ją ręcznikiem papierowym, a blachę umyj ciepłą wodą.


Drugi sposób to połączenie sody i wody utlenionej. Wymieszaj je na gęstą pastę i rozprowadź po powierzchni blachy. Zostaw na 20 minut, następnie posyp odrobiną soli i przetrzyj gąbką. Zabrudzenia znikną bez wysiłku, a metal znów nabierze blasku.
W obu przypadkach nie trzeba drogich detergentów ani męczącego szorowania. Naturalne składniki robią tu całą robotę: skutecznie, tanio i bez chemii. Warto więc sięgać po nie częściej, bo i blacha będzie błyszczeć i portfel odetchnie z ulgą. Jak radzisz sobie z przypaloną patelnią? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału