Przepisy na szarlotkę można by liczyć w setkach. Kilka prostych składników, a efekt zawsze gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiedni wybór jabłek. Najlepsze będą te o twardej konsystencji i z lekko kwaskowatym posmakiem.
REKLAMA
Zobacz wideo Były motyle i szaleństwo, ale też wstyd i poczucie winy". Katarzyna Nosowska w "Z bliska"
Jakie jabłka są najlepsze do pieczenia? Odmiany stworzone, aby znalazły się w szarlotce
Idealnie dobrane jabłka do wypieków po upieczeniu powinny spełniać dwa warunki. Jakie? Zachować swój kształt i nie puszczać zbyt dużo soku. Dodatkowo dobrze, aby wypełniły naszą kuchnię kuszącym zapachem pieczonych owoców. Zbyt soczyste i słodkie mogą sprawić, iż ciasto stanie się po prostu wodniste i nim się obejrzymy, straci swoją adekwatną konsystencję. Do najlepszych odmian jabłek, z których wyczarujemy szarlotkę jak u babci, należy:
Szara Reneta. Aromatyczna, lekko winno-kwaśna, ze szarym nalotem na skórce. To klasyka ciast jabłkowych.
Antonówka. Stara odmiana, krucha, lekko kwaskowata, soczysta, o zielonkawo-żółtej barwie.
Papierówka. Delikatna i aromatyczna. Cienka skórka i soczysty miąższ sprawiają, iż świetnie nadaje się do pieczenia.
Ligol. Twarde i soczyste jabłka z równowagą słodyczy i kwaskowatości, z delikatnym korzennym aromatem i czerwonym rumieńcem.
Granny Smith. Chrupkie, wyraziście kwaskowate, utrzymują kształt dzięki dużej zawartości pektyn.
Jak zrobić dobre jabłka do szarlotki? Kilka trików, a aromat ciasta będzie nie do podrobienia
Proces przygotowywania jabłek do szarlotki jest niezwykle najważniejszy i zaważa o finalnym efekcie. Dlatego owoce warto wcześniej pokroić (w kostkę, plastry lub zetrzeć na tarce), a także uprażyć. Co więcej, sprytnym mykiem jest skropienie jabłek sokiem z cytryny. W rezultacie zapobiegniemy ich ciemnieniu. Z kolei dodatek przypraw takich jak cynamon, kardamon, wanilia oraz gałka muszkatołowa wydobędzie z nich to, co najlepsze.












