Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka raz na zawsze rozwiewa wątpliwości

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów w polskiej kuchni, ale wciąż krąży wokół nich wiele mitów. Czy trzeba je obierać? Wydaje się to oczywiste, ale okazuje się, iż nie zawsze ma sens.
Wiele osób obiera pieczarki, gdy są mocno zabrudzone ziemią albo mają przebarwienia. Niektórzy wcale tego nie robią. Są i tacy z drugiej strony barykady, którzy robią to zawsze, niezależnie od stanu i wyglądu grzyba. Kto ma rację? Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć Kamila Boś.


REKLAMA


Zobacz wideo Kamila Boś zachęca do jedzenia surowych pieczarek. Spróbowałam i jestem zaskoczona [materiały wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Czy trzeba obierać pieczarki? Sprawdź, jak je oczyścić
Jak w programie "Do roboty" na YouTube podkreślała rolniczka, która na co dzień zajmuje się uprawą pieczarek, warto zostawić skórkę w spokoju. Nie chodzi tu tylko o marnowanie czasu, ale także wartości odżywczych. - Pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Pozbywając się skórki, tracimy błonnik, witaminy i minerały, w tym witaminę D, żelazo i potas - zaznaczyła. Są jednak wyjątki. Kiedy obierać pieczarki? Np. gdy skórka jest pomarszczona, ciemna, odstająca.


Nie musisz ściągać skórki, zawsze jednak trzeba pieczarki opłukać, ale nie moczyć i nie myć w misce. - Pieczarka jest jak gąbka. jeżeli będziemy ją trzymać w wodzie, nasiąknie i kiedy od razu damy na patelnie, to puści tę wodę - tłumaczyła Kamila Boś w rozmowie z Agnieszką Matracką w naszym programie "Ja Wysiadam". jeżeli jest mocno zabrudzona, torf możesz usunąć np. przy pomocy wilgotnego ręcznika. W programie "Ja Wysiadam" zdradziła też, jak najlepiej jeść pieczarki.


PieczarkiPieczarki. Fot. Karol Piętek / Agencja Wyborcza.pl


Czy można jeść pieczarki na surowo? Są zdrowe i smaczne
Okazuje się, iż grzyby te można jeść na surowo, bez obróbki termicznej. - Pieczarka surowa ma dużo wartości odżywczych. Smażona również, ale surowa ma aromat, jest chrupiąca, twarda. To jest inny smak - tłumaczyła. Jak jeść surowe pieczarki? Np. na kanapce z masłem, odrobiną soli i pieprzu. Możesz też wrzucić je do sałatki albo, jak radzi rolniczka, do zapiekanki. jeżeli jednak masz wrażliwy żołądek, lepiej jedz pieczarki po obróbce termicznej.
Idź do oryginalnego materiału