„Zioła w kulturze ludowej”– nowa wystawa stała w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej

bstok.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: „Zioła w kulturze ludowej”– nowa wystawa stała w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej


Siła drzemiąca w ziołach to ich adekwatności lecznicze, aromat i smak. Mamy je w zasięgu ręki, ale żeby w pełni wykorzystać zalety roślin zielarskich, potrzebna jest wiedza. Wystawa o ziołach może być świetnym wstępem do dalszego, szczegółowego zgłębiania tej wiedzy.

Liczba miejsc na warsztatach jest ograniczona, dlatego obowiązują zapisy ([email protected]; 509 336 816). Zapisywać się można do piątku 18 lipca, do godz. 14.00. Cena: 20 zł/os.

Każdy dobrze wie, iż tradycyjna podlaska kuchnia, to kuchnia ziołami pachnąca: rozmarynem i tymiankiem, chętnie dodawanymi do mięs, miętą, z której można przyrządzać nie tylko orzeźwiający napar, ale też aromatyczne desery i sosy, lubczykiem – znakomitą przyprawą do zup. Warto się przekonać, jak (dodawane umiejętnie) wzbogacają smak i zapach potraw czy nalewek o działaniu leczniczym.
Zioła, stosowane od wieków w medycynie ludowej, mogą złagodzić wiele dolegliwości. Nasze prababki do leczenia problemów z żołądkiem używały piołunu. Choroby skóry leczyły okładami z rumianku. Rany przemywały naparem z pokrzywy.
Nic dziwnego, iż przy tylu zaletach, zioła stały się ważnym elementem ludowej tradycji. Nasi przodkowie przypisywali im magiczną moc. Stały się częścią obrzędowości. Rośliny, poświęcone przez księdza w czasie Oktawy Bożego Ciała albo Święta Matki Boskiej Zielnej, miały chronić dom przed uderzeniem pioruna, zboże przed żarłocznością gryzoni, zwierzęta domowe i uprawy – przed złymi mocami.

O tym wszystkim opowiada wystawa, której autorami są Dorota Kulesza i Damian Czurak z Działu Edukacji i Folkloru. Na półkach stoją w słojach suszone zioła, kilkadziesiąt gatunków. Przy każdym ze słojów – kolorowa fotografia rosnącej rośliny i opis: zastosowanie w przyprawianiu potraw i leczeniu schorzeń, dawne wierzenia o adekwatnościach magicznych. Uzupełnieniem są plansze z informacjami o charakterze ogólnym – o historii zielarstwa, sposobach zbierania, konserwacji i przechowywania ziół oraz medycynie ludowej.

Harmonogram

  • 13:00–16:30 Otwarcie wystawy w Spichlerzu z Mierzwina Dużego
  • 13:30–14:30 Warsztat „Maceraty ziołowe”
    Czym jest macerat, jak go zrobić na ciepło oraz w podwójnej maceracji, przygotowanie własnego maceratu! (max 20 os.) cena 20 zł
  • 14:45–15:15 ”Ziołowe opowieści”
    Które zioła warto zbierać właśnie teraz? Jak wykorzystać je w domowej pielęgnacji i jak działają na skórę?
  • 15:30–16:30 Warsztat „Naturalna pomadka do ust”
    Tworzenie prostej, ziołowej pomadki z wykorzystaniem przygotowanych wcześniej maceratów. (max 20 os.) cena 20 zł
  • 13:30–16:00 Atrakcje dla dzieci

Przez cały czas trwania wernisażu – degustacja orzeźwiających napojów ziołowych i sprzedaż wyrobów KGW Świsłoczanki.

źródło: PMKL

Źródło: Urząd Marszałkowski

Idź do oryginalnego materiału