Ziemniaku tuczą? Obalamy MIT

dompelenpomyslow.pl 2 miesięcy temu

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych składników w naszej kuchni. Odpowiednio przygotowane, mogą być nie tylko pyszne, ale również zdrowe i niskokaloryczne. Jak informuje Onet, wbrew powszechnym przekonaniom, gotowane ziemniaki nie są wysokokaloryczne – 100 gramów zawiera jedynie 73 kcal. Dodatkowo, ziemniaki dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych, takich jak witamina C, fosfor, cynk, magnez, jod, miedź, mangan, witamina A, witaminy z grupy B, foliany i beta-karoten.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, ziemniaki mogą wspomagać trawienie i perystaltykę jelit, zwiększając objętość treści pokarmowej i dając uczucie sytości. Należy jednak pamiętać, iż sposób ich przygotowania ma najważniejsze znaczenie dla ich wartości odżywczej i kalorycznej.

Smażone ziemniaki, frytki lub ziemniaki oblane gęstymi sosami to zupełnie inna kwestia. 100 gramów frytek zawiera aż 280 kcal, co stanowi prawie czterokrotnie więcej niż w przypadku gotowanych ziemniaków. Takie ziemniaki powinny być spożywane sporadycznie, a osoby na diecie lub liczące kalorie powinny ich unikać.

Ważne jest również, z czym podajemy ziemniaki. Ze względu na wysoką zawartość skrobi, ziemniaki mogą reagować z białkiem zwierzęcym, co prowadzi do przyspieszonej fermentacji w żołądku, powodując wzdęcia, uczucie ciężkości i problemy trawienne. Dlatego nie powinno się łączyć ziemniaków z tłustymi mięsami i sosami. Tłuste dodatki, takie jak skwarki i masło, mogą zwiększyć kaloryczność ziemniaków i utrudnić ich trawienie, co może prowadzić do bólów brzucha, zgagi i podwyższenia poziomu cukru we krwi.

Ziemniaki mogą więc stanowić zdrowy i niskokaloryczny element diety, pod warunkiem, iż są odpowiednio przygotowane i podawane z adekwatnymi dodatkami. Bez wątpienia, ziemniaki są skarbnicą witamin, ale trzeba umieć z niej mądrze korzystać.

Idź do oryginalnego materiału