Chcesz ugotować ziemniaki, żeby nie były ani za twarde, ani za miękkie? Częściej zdarza nam się je rozgotować przez nieprawidłową technikę gotowania, jednak dodatek pewnego kwaśnego soku pozwala uniknąć tego błędu. Po dolaniu odrobiny kartofle staną się jędrne i zwarte, czyli takie, jak lubimy najbardziej.
Jak poprawnie gotować ziemniaki?
Na początek wyjaśnijmy poprawną technikę gotowania ziemniaków. Okazuje się, iż wcale nie jest to tak oczywiste. Trzeba pamiętać o kilku kluczowych zasadach...
Kartofle dokładnie myjemy i kładziemy je w garnku z zimną, osoloną wodą. Gdy woda się zagotuje, to wtedy odmierzamy czas, zwracając uwagę na rodzaj i wielkość warzyw.
Ziemniaki mączne gotujemy 15-18 minut, natomiast te o średniej zawartości skrobi potrzebują 20-22 minuty. Kartofle, które gotujemy w całości, wymagają natomiast 20-25 minut, a czasem choćby 30-35 minut.
Przed odcedzeniem warto sprawdzić ich stan widelcem. jeżeli łatwo w nie wchodzi, to znaczy, iż są gotowe do podania i nie ma co przedłużać tego procesu.
Trik na zwarte i jędrne ziemniaki
Czasem jednak zdarza się, iż przegapimy adekwatny czas gotowania ziemniaków. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy jednocześnie zajmujemy się innymi rzeczami w kuchni, przygotowując obiad.
W takim przypadku pomocny będzie trik z sokiem z cytryny. Wlewamy go dopiero wtedy, gdy woda zacznie wrzeć. Na 2 kg kartofli wystarczy dolać 1/3 szklanki płynu.
Dlaczego to działa? Sok z cytryny zawiera kwas cytrynowy, który spowalnia utlenianie skrobi. W związku z tym ziemniaki zachowują swój kolor, ale przede wszystkim nie rozgotowują się i nie rozpadają. Właśnie dzięki temu dodatkowi zachowują zwartość i jędrność.
Co najważniejsze - sok z cytryny nie zmienia smaku kartofli. Można więc podawać je zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych z dodatkiem świeżego koperku albo sosu grzybowego, pieczeniowego czy śmietanowego.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć ich do przygotowania kopytek lub klusek śląskich. Oczywiście można też dodawać je do różnych sałatek.
Zobacz też:
Pij jesienią, by wzmocnić odporność. Przeziębienia będą cię omijać z daleka
Te owoce zawsze zbierała moja babcia. Dzisiaj sama robię z nich obłędny dżem
Moja mama smaży kanie tylko w ten sposób. Są obłędnie chrupiące













