Trik na tarcie sera bez bałaganu
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu używał tarki, by zetrzeć swój ulubiony ser. Największym minusem tej sytuacji jest fakt, iż ser zostaje na tarce oraz wszędzie spada. Na szczęście są sposoby na to, by tego uniknąć. Co więcej, potrzebne do tego będą jedynie produkty, które znajdziemy praktycznie w każdym domu, czyli zwykły olej oraz woreczek strunowy. Oczywiście potrzebna nam będzie również tarka. jeżeli już zbierzemy wszystkie potrzebne elementy, możemy zacząć przygotowania do bezproblemowego tarcia sera.
Sprawdź również: Ta przyprawa została wycofana w USA. W Polsce jemy ją na potęgę
Do małej miseczki wlej trochę oleju rzepakowego i za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadź go po tarce zarówno od zewnętrznej, jak i wewnętrznej strony. Dzięki temu podczas tarcia sera jego starte kawałki nie będą pozostawały na tarce, tylko spadną na dół. Teraz druga kwestia, czyli woreczek strunowy. Przed rozpoczęciem tarcia otwieramy woreczek i wkładamy do niego tarkę. Każdy kawałek startego sera od razu znajdzie się w strunówce. Po pierwsze unikniemy bałaganu, a po drugie będziemy mogli zdecydować, co dalej zrobić ze startym serem. Albo go wykorzystamy, albo zamkniemy woreczek i będziemy mogli przechowywać go w lodówce. Tak samo możemy postąpić także, gdy zostanie nam resztka sera.
Zobacz też:
Czy pełnia wpływa na wzrost grzybów? Nareszcie znamy prawdę
Tak poprawisz smak kwaśnych mandarynek. Wystarczy kilkanaście minut, a będą słodziutkie
Odbija ciepło jak tarcza. Dzięki niej zaoszczędzisz krocie na ogrzewaniu