Mazurek to obowiązkowe ciasto na stole wielkanocnym. Wiele osób dopełnia kruchy spód dżemem truskawkowym, malinowym, jagodowym, śliwkowym czy choćby różanym. Mało komu przyszłoby do głowy, iż można przygotować nadzienie z...płatków magnolii. Sprawdź prosty przepis.
Dżem z magnolii do mazurka i nie tylko
Dżemy najczęściej robimy z owoców. Okazuje się, iż można także przygotować je z kwiatów, w tym przypadku z magnolii, której płatki właśnie zaczęły opadać. To one są głównym składnikiem frużeliny.
Z racji tego, iż zbliżają się Święta Wielkanocne, polecamy wykorzystać nadzienie z magnolii do mazurka. Możemy także przekładać nim inne kruche ciasta. Będzie pasowało również do babeczek, tortów, naleśników, gofrów, serników, kanapek czy choćby jako dodatek do owsianki.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Co zrobić, żeby babka wyszła wilgotna? Koniecznie dodaj do masy ten składnik
Składniki na dżem z magnolii
Kawałki kwiatów musimy zatopić w żelu, który będzie miał konsystencję kisielu albo galaretki. Do owocowych dżemów używamy mąki ziemniaczanej. W przypadku przetworu z magnolii idealnie sprawdzą się zagęszczające nasiona chia. Pozostałe produkty są charakterystyczne dla frużelin.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia dżemu z magnolii? Oto lista:
- 200 g płatków magnolii;
- 100 ml wody;
- 3 łyżki nasion chia;
- 2 łyżki miodu;
- 3/4 łyżeczki kwasy cytrynowego.
Przepis na dżem z magnolii
Żeby zrobić nadzienie z magnolii, na początek musimy wsypać płatki tej rośliny do garnka z grubym dnem i zalać je wodą oraz dodać do nich kwasek cytrynowy.
W kolejnym kroku zagotowujemy całość i zdejmujemy naczynie z ognia. Potem dodajemy nasiona chia oraz nasz naturalny słodzik, czyli miód i wszystko dokładnie mieszamy. W celu uzyskania gęstszego dżemu możemy dodatkowo go zblednować.
Na koniec przekładamy frużelinę do czystego, wyparzonego słoika i zakręcamy naczynie. Ostudzony dżem przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Zobacz też:
Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa
Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna
Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył