Przepis na sernik idealny. KGW z powiatu kolbuszowskiego polecają [ZDJĘCIA]

korsokolbuszowskie.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Przedstawiamy najlepsze przepisy na sernik od KGW z Siedlanki, Porąb Kupieńskich i Kupna. | foto K. Ząbczyk


KGW Siedlanka

Sernik Jańci

Składniki:

  • 1,5 kg sera
  • 22 dag margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 14 jajek
  • 2 łyżki grysiku
  • jeden budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • rodzynki
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kieliszka spirytusu
  • zapach migdałowy

Wykonanie:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na puch.
  2. Margarynę roztopić i przestudzić.
  3. Ser zmielony dwukrotnie wymieszać z grysikiem, mąką ziemniaczaną, budyniem i proszkiem do pieczenia.
  4. Dodać do tego roztopioną margarynę.
  5. Następnie dodać żółtka, wymieszać.
  6. Dodać spirytus, rodzynki i olejek migdałowy.
  7. Na końcu dodać pianę z białek.

KGW Poręby Kupieńskie

Sernik królewski

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 300g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Składniki na krem:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 kostka masła
  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 150 g rodzynek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieść.
  2. Następnie podzielić na dwie części: mniejszą i większą- uformować z nich kulki.
  3. Obie części mrozić przez godzinę.
  4. Po tym czasie większą kulkę ciasta rozwałkować i wyłożyć blaszkę.
  5. Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywno.
  6. Twaróg, masło, 6 żółtek, cukier, rodzynki i mąkę ziemniaczaną wymieszać, następnie dodać ubite białka.
  7. Delikatnie połączyć, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem i zetrzeć na tarce mniejsza część ciasta oraz wyłożyć nią wierzch.
  8. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę czasu.

KGW Kupno

Niezawodny sernik z ziemniakami

Składniki na ciasto półkruche:

  • 20 dkg mąki
  • 8 dkg tłuszczu
  • 8 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1/3 paczki proszku spulchniające go

Z tych składników zarobić ciasto i wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1kg sera
  • 4 duże ziemniaki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 gram masła
  • 8 jajek

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować w łupinach. Po ugotowaniu,obrać ,wystudzić i zmielić.
  2. Ser zmielić dwa razy.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem i powoli dodawać wszystkie składniki po kolei: masło, ser, ziemniaki.
  5. Połączyć wszystkie składniki.
  6. Gotowa masę wykładamy na ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopniach ok. 1 h 20 min.
  7. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Pistacjowy sernik baskijski


Jeśli klasyczny sernik to za mało – pistacjowy sernik baskijski to smaczna i nowoczesna alternatywa. Tak wygląda już po upieczeniu przez gospodynię z KGW Kupno.

Składniki:

  • 500 g serka śmietankowego typu Philadelpia (świetnie sprawdzi się Twój Smak z Piątnicy), w temperaturze pokojowej
  • 200 g pasty pistacjowej (koniecznie 100% pistacji), w temperaturze pokojowej
  • 140-160 g cukru białego (wedle uznania)
  • 2 łyżki oleju dyniowego nierafinowanego (opcjonalnie)
  • 5 dużych jajek
  • 4 łyżki (40 g) mąki pszennej
  • 500 g śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik z blachą do 240°C (góra-dół). Tortownicę (23 cm) wysmaruj masłem, a spód i boki wyłóż papierem do pieczenia, tak by wystawał 4–5 cm ponad formę.
  2. Utrzyj ser, pastę pistacjową, cukier i olej mikserem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
  3. W osobnej misce roztrzep mąkę z 1/4 śmietanki (125 g), aż się rozpuści. Dodaj resztę śmietanki, wymieszaj. Wlej do masy serowej, dodaj sól i wanilię. Masa będzie dość płynna.
  4. Powoli przelej masę do tortownicy. Piecz ok. 30 minut – wierzch ma się skarmelizować na ciemny bursztyn, środek powinien się trząść jak galareta. W razie potrzeby przykryj folią aluminiową, by uniknąć zbyt mocnego przypieczenia.
  5. Wystudź w temperaturze pokojowej, a potem wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin – wtedy osiągnie idealną konsystencję.


Tak wygląda baskijski sernik pistacjowy po przekrojeniu.

Idź do oryginalnego materiału