KGW Siedlanka
Sernik Jańci
Składniki:
- 1,5 kg sera
- 22 dag margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 14 jajek
- 2 łyżki grysiku
- jeden budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- rodzynki
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kieliszka spirytusu
- zapach migdałowy
Wykonanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem na puch.
- Margarynę roztopić i przestudzić.
- Ser zmielony dwukrotnie wymieszać z grysikiem, mąką ziemniaczaną, budyniem i proszkiem do pieczenia.
- Dodać do tego roztopioną margarynę.
- Następnie dodać żółtka, wymieszać.
- Dodać spirytus, rodzynki i olejek migdałowy.
- Na końcu dodać pianę z białek.
KGW Poręby Kupieńskie
Sernik królewski
Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 300g masła
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstej śmietany
Składniki na krem:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- 150 g rodzynek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Składniki na ciasto dokładnie zagnieść.
- Następnie podzielić na dwie części: mniejszą i większą- uformować z nich kulki.
- Obie części mrozić przez godzinę.
- Po tym czasie większą kulkę ciasta rozwałkować i wyłożyć blaszkę.
- Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywno.
- Twaróg, masło, 6 żółtek, cukier, rodzynki i mąkę ziemniaczaną wymieszać, następnie dodać ubite białka.
- Delikatnie połączyć, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem i zetrzeć na tarce mniejsza część ciasta oraz wyłożyć nią wierzch.
- Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę czasu.
KGW Kupno
Niezawodny sernik z ziemniakami
Składniki na ciasto półkruche:
- 20 dkg mąki
- 8 dkg tłuszczu
- 8 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 2-3 łyżki śmietany
- 1/3 paczki proszku spulchniające go
Z tych składników zarobić ciasto i wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia
Składniki na masę serową
- 1kg sera
- 4 duże ziemniaki
- 1,5 szklanki cukru
- 250 gram masła
- 8 jajek
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować w łupinach. Po ugotowaniu,obrać ,wystudzić i zmielić.
- Ser zmielić dwa razy.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem i powoli dodawać wszystkie składniki po kolei: masło, ser, ziemniaki.
- Połączyć wszystkie składniki.
- Gotowa masę wykładamy na ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopniach ok. 1 h 20 min.
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pistacjowy sernik baskijski
Jeśli klasyczny sernik to za mało – pistacjowy sernik baskijski to smaczna i nowoczesna alternatywa. Tak wygląda już po upieczeniu przez gospodynię z KGW Kupno.
Składniki:
- 500 g serka śmietankowego typu Philadelpia (świetnie sprawdzi się Twój Smak z Piątnicy), w temperaturze pokojowej
- 200 g pasty pistacjowej (koniecznie 100% pistacji), w temperaturze pokojowej
- 140-160 g cukru białego (wedle uznania)
- 2 łyżki oleju dyniowego nierafinowanego (opcjonalnie)
- 5 dużych jajek
- 4 łyżki (40 g) mąki pszennej
- 500 g śmietanki 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik z blachą do 240°C (góra-dół). Tortownicę (23 cm) wysmaruj masłem, a spód i boki wyłóż papierem do pieczenia, tak by wystawał 4–5 cm ponad formę.
- Utrzyj ser, pastę pistacjową, cukier i olej mikserem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
- W osobnej misce roztrzep mąkę z 1/4 śmietanki (125 g), aż się rozpuści. Dodaj resztę śmietanki, wymieszaj. Wlej do masy serowej, dodaj sól i wanilię. Masa będzie dość płynna.
- Powoli przelej masę do tortownicy. Piecz ok. 30 minut – wierzch ma się skarmelizować na ciemny bursztyn, środek powinien się trząść jak galareta. W razie potrzeby przykryj folią aluminiową, by uniknąć zbyt mocnego przypieczenia.
- Wystudź w temperaturze pokojowej, a potem wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin – wtedy osiągnie idealną konsystencję.
Tak wygląda baskijski sernik pistacjowy po przekrojeniu.