Zero octu, tylko kubek i mikrofalówka. Szef kuchni zdradza trik na jajko w koszulce w 90 sekund

kobieta.gazeta.pl 1 godzina temu
Jeśli marzysz o śniadaniu jak z kawiarni, ale nie masz czasu lub ochoty na stanie nad garnkiem z octem, warto sięgnąć po sprawdzony sposób. Jajko z mikrofali może być szybkie, estetyczne i zaskakująco pyszne, szef kuchni twierdzi, iż wystarczy znać kilka prostych zasad.
Nie wszyscy mają czas i cierpliwość, by gotować jajko w koszulce tradycyjną metodą. Z pomocą przychodzi Mike, specjalista od ramenu i twórca marki Mike’s Mighty Good, który podzielił się kuchennym patentem na łamach serwisu Express. Według niego nie trzeba ani rondelka, ani octu, wystarczy kubek, woda i mikrofalówka. Ta metoda eliminuje problem rozlanych białek i zbyt gumowatej konsystencji, a sam proces trwa... 90 sekund.

REKLAMA







Zobacz wideo Paweł Rawicki: Omijamy szerokim łukiem jajka "trójki"



Czy da się zrobić jajko w mikrofali? Tak i nie potrzebujesz specjalnych umiejętności
Mike zaleca przygotowanie jajka w koszulce bezpośrednio w kubku. Najpierw należy podgrzać kilka łyżek wody (ok. 5-6) w grubym ceramicznym naczyniu, nie do wrzenia, ale na tyle, by była gorąca. Następnie delikatnie wbij jedno jajko do środka i lekko nakłuj żółtko widelcem, by zapobiec jego rozerwaniu w trakcie podgrzewania. Nie trzeba dodawać octu, przy tej technice nie ma to większego znaczenia.

Wiele przepisów na jajka w koszulce wymaga odrobiny octu, aby białko zachowało swój kształt. W małych rozmiarach kubka ocet nie zrobi zauważalnej różnicy, więc nie warto się wysilać

- informuje kucharz. Można jednak dla bezpieczeństwa przykryć kubek spodkiem. Całość należy podgrzewać przez około 90 sekund na średniej mocy (np. 700-800 W). Po zakończeniu warto pozostawić jajko na minutę w gorącej wodzie. Dzięki temu białko się utrwali, a żółtko będzie kremowe. Na koniec osusz je ręcznikiem papierowym i podawaj.


Czy przygotowywanie jajek w mikrofalówce jest bezpieczne? Tak, o ile przestrzegasz kilku zasad
Choć wokół mikrofalówek narosło wiele mitów, podgrzewanie jajek w ten sposób jest bezpieczne, o ile nie próbujemy robić tego ze skorupką. Jak podaje Uniwersytet Stanowy Oregonu, przygotowywanie ich bez obierania prowadzi do gwałtownego wzrostu ciśnienia i może skończyć się eksplozją w środku urządzenia. Najlepiej przygotowywać je w formie jajecznicy lub omletu. Ważne jest również kontrolowanie mocy mikrofalówki, zbyt wysoka może sprawić, iż będzie gumowate.
Idź do oryginalnego materiału