Zdrowy sok z buraka to bomba witamin. Wypróbuj szybki przepis na wzmacniający napój na jesień. Ten napój doda rumieńców na twarzy
W skrócie
- Sok z buraka – przepis na zdrowy napój
- Jak zrobić sok z buraka?
- Dodatki do soku z buraka
- Czy można pić sok z surowego buraka?
Domowy sok z buraka to nie tylko pyszny napój, który jest słodki w naturalny sposób. Monika Góralska w serwisie Strona Zdrowia opisała szereg adekwatności prozdrowotnych związanych z regularnym piciem soku z buraka. Wśród cennych składników odżywczych wymieniała białko, błonnik, polifenole, karotenoidy i glikozydy oraz witamin w tym duże ilości kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, a także witaminę A, C, E i K. Ponadto w burakach znajdziemy również składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnez, fosfor i wapń. Te wszystkie zalety sprawiają, iż buraka i jego przetwory można nazwać polskim superfoods.
Sok z buraka – przepis na zdrowy napój
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 2 (ok. 400 g) jabłka.
Jak zrobić sok z buraka?
Przygotowanie:
- Jabłka i buraki należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i z owoców usunąć gniazda nasienne. Najlepiej obierać buraki nosząc jednorazowe rękawiczki np.: lateksowe.
- Następnie buraki i jabłka należy pokroić w kostkę do rozmiaru, który bez problemowo wrzucicie do wejścia sokowirówki.
- Buraki i jabłka można wkładać naprzemiennie, aby smaki od razu się połączyły. Można też po wyciśnięciu soku dokładnie go wymieszać. Pozostałe wytłoczyny z buraka i jabłka można użyć np.: do surówki lub upiec z nimi ciasto.
- Sok z buraka po wyciśnięciu można przelać przez sitko o drobnej gęstości, aby pozbyć się powstałej pianki.
- Domowy sok z buraka warto pić zaraz po przygotowaniu, gdyż wtedy ma największe stężenie witamin.
Dodatki do soku z buraka
Własnoręcznie przygotowany sok z buraków można urozmaicić dodatkiem różnych owoców i warzyw. Szczególnie polecamy dodatek marchewki, gruszki, korzenia i natki pietruszki oraz selera. Sok z buraka można zrobić także z ukiszonych buraków. Według tej metody buraki będą miały bogatszy smak, a sok będzie smakował w podobny sposób jak zakwas na barszcz czerwony.
Sok z buraka – przepis na zdrowy napój
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 2 (ok. 400 g) jabłka.
Jak zrobić sok z buraka?
Przygotowanie:
- Jabłka i buraki należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i z owoców usunąć gniazda nasienne. Najlepiej obierać buraki nosząc jednorazowe rękawiczki np.: lateksowe.
- Następnie buraki i jabłka należy pokroić w kostkę do rozmiaru, który bez problemowo wrzucicie do wejścia sokowirówki.
- Buraki i jabłka można wkładać naprzemiennie, aby smaki od razu się połączyły. Można też po wyciśnięciu soku dokładnie go wymieszać. Pozostałe wytłoczyny z buraka i jabłka można użyć np.: do surówki lub upiec z nimi ciasto.
- Sok z buraka po wyciśnięciu można przelać przez sitko o drobnej gęstości, aby pozbyć się powstałej pianki.
- Domowy sok z buraka warto pić zaraz po przygotowaniu, gdyż wtedy ma największe stężenie witamin.
Dodatki do soku z buraka
Własnoręcznie przygotowany sok z buraków można urozmaicić dodatkiem różnych owoców i warzyw. Szczególnie polecamy dodatek marchewki, gruszki, korzenia i natki pietruszki oraz selera. Sok z buraka można zrobić także z ukiszonych buraków. Według tej metody buraki będą miały bogatszy smak, a sok będzie smakował w podobny sposób jak zakwas na barszcz czerwony.
Czytaj także: Jak zrobić sok z pigwy do herbaty? Sprawdź przepis na zdrowy napój
Czy można pić sok z surowego buraka?
Co do zasady świeżo wyciśnięty sok z buraka jest zdrowy i nie ma żadnych przeciwwskazań do picia go zaraz po przygotowaniu. Jednak nie każdy smakosz soków powinien pić te z buraków. Z racji obecności szczawianów na jego picie powinny uważać osoby cierpiące na kamicę nerkową, chorujące na zapalenie nerek, zmagające się z dną moczanową oraz osoby o niskim ciśnieniu.
Sok z buraka należy pić ostrożnie, zaczynając od małych dawek rozcieńczonych wodą i stopniowo zwiększać ilość. Początkowo najlepiej jest więc przez kilka dni pić po 50 ml soku rozcieńczonego z wodą lub z dodatkiem soku z innych owoców. Następnie stopniowo zwiększać dawkę o kolejne 50 ml, a docelowo spożywać ok. 1 szklankę (250 ml) dziennie – pisała Monika Góralska w serwisie poświęconym zdrowiu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: