Przypominamy, iż już w najbliższą sobotę 8 listopada 2025 r. w godz. 9:00- 13:00 w sali widowiskowej Centrum Kultury w Gdowie odbędzie się kolejna zbiórka krwi. Mamy nadzieję, iż pracownicy Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Krakowa będą mieć jak zawsze dużo pracy, a chętnych do podzielenia się bezcennym darem nie zabraknie. Zachęcamy wszystkich, którzy chcą i mogą oddać krew, by w sobotę wybrać się do Gdowa.
Jak przygotować się do oddania krwi i jej składników?
-
Dobrze się nawodnić, wypić min. 2 l płynów w ciągu 12 h przed donacją.
-
Około 1 godzinę przed oddaniem krwi zjeść posiłek, unikać tłustych potraw. Dawca nie może być głodny!
- Wyspać się i wypocząć, unikać wysiłku fizycznego w dniu oddania i w dniu poprzednim.
- Nie spożywać alkoholu w ciągu 24 h przed donacją.
Czego nie jeść przed oddaniem krwi?
- tłustego mleka, śmietany, masła, majonezu
- jajek
- tłustego mięsa i wędliny (kiełbasa, pasztet, parówki)
- tłustych ryb (łosoś, makrela)
- ostrych przypraw
- fast food-ów (chipsy, frytki, hamburgery).
Co jeść przed oddaniem krwi?
- chudy ser biały
- chude wędliny (drobiowe)
- pieczywo
- mleko, zupy mleczne, makarony, owsiankę, płatki śniadaniowe, ryż, kaszę
- owoce, warzywa
- miód, dżem, powidła
- ryby, chude mięso gotowane, chudą wołowinę, drób
-
Unikaj wysiłku fizycznego. Dobrze się wyśpij przed dniem oddania krwi.
-
Pamiętaj! Nie spożywaj alkoholu w ciągu 24 godzin przed donacją.
-
Jeśli masz pod opieką osobę nieletnią, zapewnij jej opiekę innej osoby, abyś mógł bezpiecznie oddać krew lub jej składniki.
ODDAJ KREW I URATUJ KOMUŚ ŻYCIE!














