A może świąteczny szarak?

radiokielce.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: A może świąteczny szarak?


Szarak na łące to danie, na które przepis zaprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich Aktywna Brynica z powiatu kieleckiego. To propozycja także na nadchodzące święta.

Składniki: 1 tusza królika, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, 1 cebula drobno posiekana, 1 szklanka białego wina, 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Królika podzielić na części, oprószyć solą i pozostawić na 15-20 minut. Następnie obsmażyć na oliwie z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na patelni przesmażyć cebulę, czosnek wraz ze zmielonym kminem i pieprzem, wlać białe wino i chwilę gotować. Przelać zawartość patelni do naczynia z królikiem, uzupełnić wodą, aby mięso było przykryte. Naczynie wstawić do piekarnika na 1 godzinę i piec w temperaturze 190 °C.



Idź do oryginalnego materiału