Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bożonarodzeniowych bez pysznych, pełnych farszu krokietów na stole. Choć wiele osób ma już w swoim przepiśniku poradę na idealny farsz, niektórym wciąż sprawia trudność zawijanie go w naleśnik tak, by nie popękał i po prostu nie rozpadł się na patelni. Na szczęście nie jest to zbyt trudne. Wystarczy stosować się do prostych wskazówek, a choćby najmniej doświadczone panie domu sobie z tym poradzą. Idealnie przyrządzony krokiet zachwyci przyjaciół i rodzinę i stanowi świetny dodatek do świątecznego barszczu. Co więc należy zrobić? Przekonaj się, a już zawsze będziesz tak robić.
REKLAMA
Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane
Jak zawijać krokiety krok po kroku? Działanie jest prostsze niż ci się wydaje
Na samym początku ważne jest przygotowanie naleśnika, który będzie ani nie za gruby, ani nie za cienki. Dzięki temu każda sztuka będzie się łatwo zawijać i po prostu się nie rozpadnie. Najprostszą opcją jest nałożenie farszu na jednej stronie naleśnika. Warto zrobić to równomiernie, jednak zwracając uwagę, by pominąć jego krawędzie. jeżeli tego nie zrobisz, znacznie utrudnisz sobie zadanie, bo farsz może po prostu wydostawać się bokami. W pierwszej kolejności zawiń jeden bok naleśnika do środka, a później zrób to samo z drugim. Warto, by były równe. Zwróć też uwagę, by nie naciągać bez potrzeby ciasta, przez co mogłoby pęknąć. Po wykonaniu pierwszego kroku wystarczy zawinąć naleśnika w rulon. Zrób to dosyć ciasno, a nie rozpadnie się podczas panierowania i smażenia.
Jak zawijać krokiety?Jak zawijać krokiety? Fot. Archiwum prywatne
Na koniec wystarczy już tylko panierować i smażyć krokieta. No właśnie — ale w jaki sposób zrobić to prawidłowo? Okazuje się, iż warto dodać do jajka jeden składnik. Nada krokietom chrupkości i złocistości.
Jak panierować i smażyć krokiety? Zrób to w ten sposób, a w święta będziesz zajadać ze smakiem
Panierowanie i smażenie krokietów nie jest trudne. Roztrzep w miseczce jajko i dodaj do środka niewielką ilości mleka. To właśnie ten składnik sprawi, iż krokiety będą bardziej chrupkie. Później obtaczaj każdą sztukę w gotowej mieszance, a następnie w bułce tartej.
jeżeli szykujesz krokiety na wigilię i chcesz je jeszcze zamrozić, zrób to przed smażeniem. Obtoczone w jajku i bułce, wyłóż na pojemnikach tak, by się nie stykały i włóż do zamrażarki. Po kilku godzinach możesz przełożyć je do zamykanego pojemnika lub woreczka foliowego, wyciągnąć w dogodnej chwili, poczekać, aż się rozmrożą i smażyć na patelni. Rób to na sporej ilości rozgrzanego oleju i ściągaj każdą sztukę z patelni, gdy uzyska złotobrązowy kolor.











