Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

ania-gotuje.pl 11 miesięcy temu

Lubicie drożdżówki? Ja uwielbiam. Za cudowny zapach, za wygląd i smak. Poznaj zawijane ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką, które zawsze się udaje. Fantastycznie wygląda i świetnie smakuje do kubka kawy, herbaty, mleka lub kakao. Koniecznie wypróbuj mój przepis.

Podczas pieczenia drożdżówki, w całym domu unosi się fantastyczny zapach. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu, aż trudno powstrzymać domowników od zjedzenia zanim zdążę zrobić zdjęcia :-). Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką znika ze stołu w mgnieniu oka. Podbnie zresztą jak drożdżówki z serem i kruszonką. To chyba najlepsza rekomendacja dla niezdecydowanych. Takie ciasto sprawdzi się jako słodka przekąska do szkoły lub pracy.

Składniki

Kaloryczność ciasta: 320 kcal / 100 g. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Proporcje są na dużą keksówkę o długości 11 x 30 cm.

Zaczyn

  • 40 g świeżych drożdży (lub 20 – 25 g suszonych)
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto drożdżowe

  • 3 szklanki mąki pszennej (510 g) Typ 500 – 550
  • 1 szklanka (250 ml) mleka ciepłego (temperatura lekko niższa niż nasze ciała, do 35 st.C)
  • 100 g masła
  • 7 łyżek cukru (około 85 g)
  • 4 żółtka (o temperaturze pokojowej)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (20 g)

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła zimnego
  • 50 g cukru
  • opcjonalnie 1 białko do posmarowania ciasta przed oprószeniem kruszonką

Dodatkowo

  • 300 g gęstego dżemu (u mnie porzeczkowy) lub marmolady
  • opcjonalnie płatki migdałów, pokruszone orzechy lub rodzynki

Sposób wykonania zawijanego ciasta drożdżowego z dżemem i kruszonką

Do zrobienia drożdżówki potrzebne nam będą przede wszystkim: miseczka, miska, czysta ściereczka kuchenna, wałek, duża keksówka 10 x 30 cm.

Krok 1 – zaczyn z drożdży

Do miseczki wkruszam drożdże i wlewam ciepłe mleko. Wsypuję także cukier i mąkę. Wszystko mieszam ze sobą, przykrywam ściereczka kuchenną i zastawiam w ciepłym miejscu na około 10 – 15 minut, aby wyrosło. Po tym czasie drożdże się uaktywnią, podwoją swoją objętość i mocno spienią.
Jeśli masz suszone drożdże, pomiń ten krok.

Krok 2 – zagniatam ciasto drożdżowe

Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do ostudzenia.

Żółtka oddzielam od białek. Z białek możesz zrobić kokosanki lub upiec bezę.

Do większej miski przesiewam mąkę. Wlewam żółtka, ciepłe mleko oraz roztopione masło. Następnie wsypuję cukier oraz cukier waniliowy. Na koniec przelewam aktywne drożdże.

Wszystko zagniatam manualnie przez około 5 – 10 minut, aż otrzymam gładkie i elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Możesz też użyć robota planetarnego. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia na 60 – 90 minut.

Krok 3 – zwijam roladę

Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni C. Keksówkę smaruję lekko olejem i wyścielam papierem do pieczenia, który przyklei się do formy.

Blat stołu lub stolnicę posypuję mąką i kładę wyrośnięte ciasto drożdżowe. dzięki wałka rozwałkowuję ciasto w kształt prostokąta, którego szerokość musi być trochę większa od długości keksówki. Najlepiej jest przyłożyć keksówkę do placka. U mnie powstał prostokąt o wymiarach 32 z 38 cm.

Na środek placka wykładam dżem i rozsmarowuję. Dżem musi być gęsty, aby nie wypłynął podczas pieczenia. Pozostawiam jednak około 1,5 cm czystego miejsca od brzegów. jeżeli lubisz, możesz warstwę dżemu posypać: płatkami migdałów, orzechami lub rodzynkami.

2 dłuższe boki placka zawijam do środka, aby dżem nie wypłynął podczas pieczenia. Następnie zwijam roladę wzdłuż krótszego boku (ten trochę większy od długości keksówki).

Zwinięte ciasto przekładam do keksówki. Górę możesz posmarować białkiem jajka.

Krok 4 – robię kruszonkę

Do miski wsypuję mąkę i cukier. Dodaję także zimne masło. Wszystko mieszam ze sobą dzięki dłoni, aż otrzymam grudkowatą strukturę.

Powstałą kruszonka posypuje wierzch drożdżówki.

Krok 5 – piekę drożdżówkę

Keksówkę z ciastem umieszczam na środkowej półce nagrzanego piekarnika. Piekę z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu w temperaturze 190 stopni C przez około 35 – 40 minut. Po upieczeniu zostawiam w keksówce do ostudzenia. Drożdżówkę kroję dopiero po przestudzeniu.

Smakuje rewelacyjnie do szklanki mleka lub kakao oraz do filiżanki kawy w miłym gronie. Smacznego 🙂

Idź do oryginalnego materiału