Zasmażane buraczki na ciepło to błyskawiczna surówka do obiadu. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, bez potrzeby pieczenia lub obgotowywania buraków. Wystarczy mieć zapas słoików z buraczkami w spiżarni lub gwałtownie zetrzeć świeże warzywa. Smaczne i pożywne buraczki pasują do większości dań. Idealnie wyważony słodko kwaśny smak. Sprawdź sama jak krok po kroku je wykonać. Polecam!
Buraczki na ciepło do obiadu to mój smak z dzieciństwa. Są przede wszytkim słodkie i zarazem kwaskowate o wyrazistym smaku. To klasyczny dodatek do typowego, polskiego obiadu. Co dom to inna metoda ich przygotowywania. Zobacz jak ja w szybki i prosty sposób przygotowuję je do obiadu.
Buraczki do obiadu na ciepło – składniki.
Kaloryczność: 90 kcal w 100g. Szklanka to pojemność 250ml.
- 600g buraków (4 mniejsze buraki) lub 1 słoik buraczków na zimę
- 3/4 szklanki wody (dla buraczków surowych, a dla buraczków ze słoika daję 1 łyżkę masła)
- 1 płaska łyżka miodu (ewentualnie cukru)
- 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (np ocet z jabłek)
Przyprawy do smaku:
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- pół łyżeczki soli
Sposób wykonania zasmażanych buraczków do obiadu na ciepło.
Do przygotowania surówki potrzebować będziemy tylko 1 garnka lub patelni oraz tarki do warzyw (lub melaksera).
Buraki myję i obieram. Następnie trę na tarce o grubych oczkach i wrzucam do garnka. Wlewam 3/4 szklanki wody. Gotuję na średnim ogniu pod przykryciem przez 25-30 minut od czasu zagotowania. Gdy się zagotują, to zmniejszam ogień. Po 25-30 minutach buraczki zmiękną – nie mogą być rozgotowane. jeżeli pod koniec gotowania braknie wody, to dolewam około 50ml. Aby odparować nadmiar wody możesz także pod koniec duszenia zdjąć przykrywkę.
Jeśli mam zapas buraczków w słoikach na zimę, to otwieram słoiczek i podgrzewam w garnku lub na patelni wraz z dodatkiem 1 łyżeczki oleju lub masła przez kilka minut.
W obu przypadkach pod koniec gotowania / odsmażania, doprawiam oczywiście do smaku. Wlewam 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego. Dodaję 1 płaską łyżkę miodu i wsypuję pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Całość mieszam i podgrzewam jeszcze przez 2 minuty do połączenia się składników i ściągam z ognia.
W szybki i prosty sposób przygotowaliśmy smaczny dodatek do tradycyjnego obiadu. Podsmażone buraczki podaję od razu do obiadu na ciepło. Z podanych proporcji otrzymasz idealnie doprawione, słodko kwaskowate buraczki. Ostatnio serwowałam do karkówki w żurawinie z piekarnika.
Wskazówki.
W każdym domu są oczywiście różne ulubione dodatki. Zobacz jak jeszcze można doprawić buraczki.
- W wersji na bogato do buraczków możemy dodać także 1 starte jabłko oraz 1 pokrojoną w kostkę cebulkę.
- Jeśli lubisz możesz także zabielić surówkę śmietaną (1-2 łyżki śmietany 18%).
- Smak surówki czasami doprawiam zmiażdżonym czosnkiem lub łyżką chrzanu.