Sałatkę jarzynową standardowo robi się z ziemniaków, marchewki, selera, groszku konserwowego. Niektórzy dodają do niej jajka, por, cebulę, ogórki kiszone, jabłko, a choćby kukurydzę. Każdy jednak doprawia ją solą i pieprzem, jednak wcale nie muszą to być jedyne przyprawy. Warto dodać nutę pikanterii za sprawą...chili.
Dodaj zmieloną paprykę do sałatki jarzynowej. Zyska nowy smak
Do sałatki jarzynowej warto dodać zmielone chili, jednak musimy używać rozsądnie tej przyprawy, żeby przekąska nie była zbyt ostra. Wystarczy szczypta ostrej papryczki.
Przez jajka i majonez warzywna jest dla niektórych mdła. Chili kontrastuje te dwa składniki. Dzięki niemu sałatka jarzynowa zyskuje świeżość i nutę pikanterii.
Zamiast tradycyjnej przyprawy, można użyć płatków chili. Warto uprzednio wymoczyć je w łyżeczce octu jabłkowego albo cytryny. Wówczas ostrość zostanie złagodzona, a i tak będzie wyczuwalny mocny aromat.
Jeśli obawiasz się chili w sałatce jarzynowej, to polecamy dosypanie jednej łyżki ostrej papryki mielonej. Podkreśli smak marchewki i ogórków kiszonych.
Z kolei "dymny" smak uzyskamy, dosypując pół łyżeczki papryki wędzonej. Te przyprawy dodajemy na etapie mieszania warzyw, jeszcze przed majonezem. To pozwoli na równomierne rozprowadzenie i lepsze przeniknięcie do składników.
Nie tylko papryka. Inne dodatki do sałatki jarzynowej
Inną przyprawą, idealną do sałatki jarzynowej jest czosnek. Nadaje jej świeżego, delikatniejszego aromatu niż papryka. Dodajemy go razem z majonezem. Wystarczy jedna łyżeczka.
Jeśli w warzywnej królują ziemniaki, to wówczas warto dodać pół łyżeczki majeranku. Dzięki niemu zyska delikatny, ziołowy aromat. Ta przyprawa świetnie współgra z marchewką, groszkiem i jajkami.
Odchodząc od przypraw, możemy też wzbogacić tę przekąskę o pół łyżeczki musztardy. Zrównoważymy wtedy smak delikatnego majonezu.
W lekkiej wersji polecamy zmieszać majonez i musztardę z jogurtem naturalnym. Sałatka nie będzie taka ciężka również wtedy, gdy dodamy do niej kilka kropli octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Zobacz też:
Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka
Zrób jajka po śląsku z tego przepisu. Będą numerem 1 wielkanocnego stołu
Chcesz upiec na święta pyszną, wilgotną babkę? Koniecznie dodaj to do masy