Zaskocz gości! Oto 5 lekkich sałatek, które zrobią furorę na każdym grillu

viva.pl 13 godzin temu
Zdjęcie: Adobe Stock


Majówka to symboliczny początek sezonu grillowego. Gdy pogoda dopisuje, ogród, działka lub wyznaczone miejsca na pikniki w parku zamieniają się w jadalnię pod chmurką. Warto wtedy zadbać nie tylko o kiełbaski czy karkówkę, ale także o smakowite dodatki. Sałatki na grilla to lekka i kolorowa alternatywa, która dopełni każde spotkanie. Poniżej przedstawiamy pięć oryginalnych propozycji z sezonowych składników, które będą hitem każdej majówki!

Sałatka z pieczonym burakiem i batatem – słodko-wytrawna kombinacja

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 1 duży batat
  • garść rukoli
  • 50 g sera koziego
  • 1 łyżka oliwy balsamicznej

Wykonanie:
Buraki umyj, owiń w folię aluminiową i piecz przez 40–50 minut w 190°C, aż będą miękkie. Ostudź i pokrój w plasterki. (możesz też kupić paczkę już upieczonych buraków, ich wykorzystanie skróci czas przygotowywania sałatki). Batata obierz i pokrój na połplasterki o grubości 1,5-2 cm. Podpiecz je na grillu, w airfryerze lub piekarniku. Na talerzu ułóż rukolę, buraki, batata i pokruszony ser. Skrop oliwą balsamiczną. Sałatka doskonała do grillowanych szaszłyków.

Kolorowa sałatka z pomidorkami, szparagami i mozzarellą

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g mozzarelli mini
  • oliwa z oliwek
  • świeże oregano
  • liście roszponki (opcjonalnie)

Wykonanie:
Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, resztę ugotuj przez 3–4 minuty w osolonej wodzie. Pokrój na 5-7 cm kawałki. Pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj wszystko z mozzarellą, dopraw oliwą i świeżym oregano, możesz ją rozłożyć na kołderce z liści roszponki. Ta sałatka zadowoli zarówno mięsożerców, jak i wegetarian.

Sałatka z grillowanym bakłażanem i granatem – z orientalnym twistem

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka tahini
  • sok z ½ cytryny
  • ziarna z ½ granatu
  • mała puszka cieciorki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Bakłażana pokrój w plastry lun w grubą kostkę, posól i odstaw na 15 minut, aby pozbyć się goryczki. Osusz i grilluj ze wszystkich stron, aż zmięknie. Plastry ułóż na talerzu, wymieszaj z osączoną z zalewy cieciorką, polej tahini wymieszanym z sokiem z cytryny, posyp granatem i natką pietruszki. Sałatkę najlepiej podawaj lekko ciepłą. Pasuje do ryby i burgerów wołowych albo szaszłyków mięsnych typu kofta.

Sałatka z grillowaną cukinią i orzechami – świeżość na talerzu

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 1 garść świeżej mięty
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • liście roszponki (opcjonalnie)

Wykonanie:
Cukinię pokrój w cienkie plasterki wzdłuż i grilluj po 2–3 minuty z każdej strony, aż lekko zmięknie i się zarumieni. Ostudź, ułóż na półmisku, możesz ewentualnie na dnie rozłożyć porwane liście roszponki. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Pokrusz fetę i posyp liśćmi świeżej mięty oraz orzechami. Podawaj lekko schłodzoną.

Wiosenna sałatka z młodym groszkiem i rzodkiewką – lekka i chrupiąca

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 100 g młodego groszku (może być mrożony)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • koperek i szczypiorek, mięta

Wykonanie:
Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Groszek zblanszuj przez 2 minuty we wrzątku, odcedź i ostudź. Skrop jogurtem, dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek i szczypiorek albo miętę. Sałatka świetnie komponuje się z grillowanym drobiem.

Idź do oryginalnego materiału