Już 15 listopada 2025 roku Nakło nad Notecią ponownie stanie się kulinarnym sercem regionu! W sali sportowej Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica odbędzie się wyjątkowe wydarzenie – III Forum Dziedzictwa Kulinarnego Krajny i Pałuk, połączone z IV Regionalną Giełdą Produktów Turystycznych. To niezwykłe spotkanie ludzi, dla których smak, tradycja i wspólnota są prawdziwą wartością.
Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Saluto Culina, która od lat działa na rzecz promocji polskiego dziedzictwa kulinarnego, zdrowego odżywiania oraz integracji społecznej poprzez wspólne gotowanie, warsztaty i wydarzenia międzypokoleniowe. W tym roku Forum zyska jeszcze większy wymiar – połączy elementy edukacji, promocji, wystaw i degustacji, tworząc przestrzeń spotkania tradycji i nowoczesności.
Jak podkreśla prezes Fundacji, Waldemar Brukwicki, Forum to coś więcej niż kulinarne święto. „Zaczynaliśmy z pasją i wiarą, iż nasz region ma ogromny potencjał smaków i ludzi. Dziś Forum to wydarzenie, które łączy dziesiątki wystawców, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły i instytucje. Pokazuje, iż wspólne gotowanie i rozmowa o tradycji mają niezwykłą moc” – mówi.
Na uczestników wydarzenia czeka wiele atrakcji: prelekcje o dziedzictwie kulinarnym i zdrowym żywieniu, prezentacje lokalnych producentów i szkół, degustacje potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz młodzież ze szkół branżowych, a także stoiska partnerów i instytucji wspierających rozwój regionu. Forum po raz pierwszy połączone zostanie z Regionalną Giełdą Produktów Turystycznych, dzięki czemu goście będą mogli poznać również ofertę lokalnych gospodarstw, producentów i miejsc wartych odwiedzenia.
Wśród uczestników znajdą się m.in. Koła Gospodyń Wiejskich z Olszewki, Dębna, Wielowicza, Małocina, Chwaliszewa, Wiela, Starego Jarużyna i Polichna. Swoje kulinarne umiejętności zaprezentują także uczniowie Zespołu Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu, Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Samostrzelu, Zespołu Szkół Specjalnych w Karnowie oraz Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku. To właśnie oni, wspólnie z gospodyniami, przygotują wyjątkowy poczęstunek dla gości wydarzenia – pełen smaków, tradycji i serca.
Nie zabraknie również stoisk instytucji i organizacji wspierających rozwój wsi i lokalnych producentów. Wśród partnerów wydarzenia znajdują się m.in. Powiat Nakielski, Muzeum Ziemi Krajeńskiej, Muzeum Ziemi Szubińskiej, KPODR w Minikowie, ARiMR, KOWR, szkoły rolnicze oraz lokalne organizacje społeczne. W ramach wydarzenia wręczone zostaną również statuetki i wyróżnienia dla najbardziej zaangażowanych wystawców i twórców regionalnych smaków.
Forum Dziedzictwa Kulinarnego to nie tylko wydarzenie kulinarne, ale przede wszystkim spotkanie ludzi z pasją – tych, którzy wierzą, iż kuchnia to część naszej tożsamości i kultury. „Chcemy, by każdy, kto do nas przyjdzie, poczuł, iż lokalne smaki to coś więcej niż jedzenie – to wspólnota, gościnność i historia, którą warto pielęgnować” – dodaje Waldemar Brukwicki.
III Forum Dziedzictwa Kulinarnego Krajny i Pałuk połączone z IV Regionalną Giełdą Produktów Turystycznych odbędzie się 15 listopada 2025 roku w godzinach 11:00–15:00 w sali sportowej Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Nakle nad Notecią. Wstęp jest bezpłatny. Organizatorzy zapraszają wszystkich mieszkańców regionu, miłośników kuchni, tradycji i lokalnych smaków.
To będzie dzień pełen aromatów, emocji i spotkań z ludźmi, którzy tworzą prawdziwe oblicze Krajny i Pałuk – serdeczne, gościnne i wyjątkowo smaczne. Nie może Was tam zabraknąć!
Patrycja Mizera – Koordynator Projektu