Zapomnij o popękanym serniku. Ten trik zdradziła mi ciocia cukierniczka

top.pl 17 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Sernik to deser, który gości na wielu świątecznych stołach. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest niezwykle smaczny. Jednak jest to ciasto, które jest dość wymagające i czasem wystarczy drobny błąd lub chwila nieuwagi, by nie wyszło takie, jak powinno. Podpowiadamy, co zrobić, aby sernik nie pękał i jak go naprawić gdy już do tego dojdzie.

Sernik może wyjść idealny, jeżeli będziemy pamiętać o kilku bardzo ważnych aspektach, o które należy zadbać podczas przygotowywania go. Dzięki temu nie będzie on zbyt suchy oraz nie popęka. Nie wystarczy jednak jedynie zatroszczyć się o jakość składników i o to, by miały one temperaturę pokojową, ponieważ jest także parę innych aspektów, o których nie można zapomnieć.

O czym pamiętać robiąc sernik? Dzięki temu będzie idealny

Chcąc, by nasz sernik wyszedł idealny, musimy zadbać o kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim dodając do niego odrobinę mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej czy budyniu, czyli składników, które mają go zagęścić, pamiętajmy, by uważać z ich ilością. W przypadku, gdy dodamy zbyt dużo tych składników, to sernik będzie zbyt ciężki. Równocześnie warto wiedzieć, iż dodawanie ich nie jest konieczne, a do kremowych serników nie są one w ogóle potrzebne.

Za to niezbędnym składnikiem sernika są jajka. Mają one lekką strukturę, wiec świetnie sprawdzają się w roli spulchniacza. Jednak o ile chcemy, aby sernik był idealny, to musimy bardzo dobrze ubić jajka, ponieważ są one sekretem puszystego i wysokiego ciasta.

Czytaj również: Banalne ciasto bez pieczenia z masą budyniową. Zrobisz je w kwadrans

Co zrobić, by sernik nie popękał? O tym musisz pamiętać

Warto także wiedzieć, czego unikać, aby nasz sernik nie był popękany. najważniejsze jest to, by nie piec go w zbyt wysokiej temperaturze. Jest to deser, który potrzebuje stabilnej temperatury pieczenia, wynoszącej około 150-170 stopni Celsjusza. Unikajmy również włączania termoobiegu, wybierając zamiast tego grzanie góra-dół.

Pamiętajmy także, aby nie studzić gwałtownie sernika, ponieważ nie lubi on nagłych zmian temperatury. Najlepiej robić to delikatnie, uchylając drzwiczki piekarnika, dzięki czemu ciasto nie opadnie.

Na to, czy sernik będzie popękany, ma wpływ również równomiernie rozprowadzenie wilgoci oraz ciepła. Z tego powodu warto piec sernik w kąpieli wodnej. W tym celu wystarczy, iż umieścimy pod foremką z sernikiem naczynie, które będzie wypełnione gorącą wodą. Sprawi ono, iż nasz deser upiecze się równo i będzie miał piękną gładką powierzchnię, a w dodatku pozostanie wilgotny.

Jak uratować popękany sernik? Wystarczy prosty trik

W przypadku jednak gdy zdarzy się, iż powierzchnia sernika popękała w trakcie pieczenia, to wciąż możemy jeszcze uratować nasz deser. Jedyne co musimy zrobić, to gdy sernik już ostygnie, posmarować go śmietaną wymieszaną z cukrem.

Następnie wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i zapiekamy go przez około 10-12 minut. Dzięki wysokiej temperaturze i dodatkowej warstwie pęknięcia znikną, a wierzch sernika będzie równy i gładki.

Zobacz też:

Ten biszkopt zrobisz na patelni. Wyjdzie puszysty jak chmurka

Tak zrobisz rosę na serniku. Jeden szczegół ma znaczenie

Piana z białek nie chce się ubić? Wystarczy, iż wyeliminujesz ten błąd

Idź do oryginalnego materiału