Zapomnij o mizerii. Ogórki po szwedzku pokochają choćby niejadki

g.pl 3 dni temu
Nie masz pomysłu na sałatkę do obiadu, a mizeria już ci się znudziła? Wypróbuj tą alternatywę. Ogórki po skandynawsku to wyjątkowa przekąska, która zachwyci podniebienia domowników. Jest nie tylko chrupiąca, ale charakteryzuje się również kompozycją różnorodnych nut smakowych.
Utarło się, iż drugie danie obiadowe składa się nie tylko z mięsa i ziemniaków, ale również sałatki. Latem, z uwagi na świeże zbiory warzyw, w wielu domach występuje ona pod postacią prostej w przygotowaniu mizerii. Niekiedy jednak niektórym gospodarzom nie chce się przyrządzać tego dodatku, więc sięgają po gotowe produkty z ogórków zamknięte w słoikach. To rozwiązanie nie przypada jednak do gustu osobom wrażliwym na intensywne smaki. Dla tych domowników warto zatem zrobić zamiennik inspirowany kuchnią szwedzką.


REKLAMA


Zobacz wideo Dlaczego ogórków nie można jeść razem z pomidorami?


Sałatka z ogórków do obiadu. Ten szwedzki zamiennik zachwyca kompozycją smaków
Proste rozwiązania w kuchni to coś, co lubimy najbardziej. Dlatego właśnie latem zabieramy się do przygotowania przetworów, aby przez resztę roku korzystać z dóbr natury zamkniętych w słoiczkach. jeżeli jednak należysz do osób, które nie mają czasu w tego typu eksperymenty, mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Zrobienie sałatki z ogórków po szwedzku jest łatwe, a co najważniejsze zajmuje dosłownie parę chwil. Warto wspomnieć, iż jest to idealne połączenie słodkich, kwaśnych i ostrych nut, które podpasuje praktycznie każdemu.
Zobacz też: Ta zupa rybna podbija polskie kuchnie. Wypróbuj hitowy przepis i zobacz, jakie to proste
Szwedzka alternatywa dla polskiej mizerii polega na krótkotrwałym stylu marynowania, który nie wymaga od nas przestrzegania określonych zasad przetrzymywania słoiczków. Wszystko, co musimy zrobić, to pokrojenie ogórków oraz innych dodatków, przygotowanie zalewy i odczekanie jednego dnia. Dodatek ten doskonale komponuje się z kotletami czy rybą.


Ogórki po szwedzku - przepis. Szybki sposób na oryginalny dodatek do obiadu i grilla
Przygotowanie ogórków po szwedzku jest tak samo proste, jak przyrządzenie mizerii. Różni je jednak to, iż skandynawski przysmak można zrobić z kilkudniowym wyprzedzeniem i cieszyć się chrupkością warzyw niezależnie od tego, kiedy po nie sięgniemy. Do skomponowania tej sałatki będziemy potrzebować:


2 kg ogórków gruntowych
2 duże białe cebule
kilka pęczków natki pietruszki
1,5 łyżki soli
2 ząbki czosnku, 1 kopiatą łyżeczkę czarnego pieprzu mielonego
1 łyżkę ziaren gorczycy
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.


W pierwszej kolejności należy umyć ogórki, a następnie pokroić je w cienkie plasterki. Później pod nóż powinna trafić cebula, którą należy posiekać w piórka. Czosnek natomiast skrój najdrobniej, jak potrafisz. Wszystkie składniki umieść w jednej miseczce i dodaj do nich sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę. W czasie kiedy ogórki wypuszczają soki, zajmij się przygotowaniem zalewy. Do garnka wlej ocet i olej, dosyp cukru oraz dorzuć gorczycę. Podgrzewaj naczynie do momentu, aż białe kryształki się rozpuszczą - nie doprowadzaj do gotowania. Po upływie godziny odciśnij ogórki z nadmiaru wody i włóż je do słoików. Warzywa zalej ciepłą zalewą i zamknij w pojemnikach. Sałatkę przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu. jeżeli masz ochotę, już następnego dnia możesz skosztować skandynawskiego przysmaku.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału