Pyszne, zdrowe, a przy tym aromatyczne – owocowo-ziołowe napary będą doskonałym dodatkiem do jesiennych spacerów. Słodki napar jabłkowo-cynamonowy na chłodne popołudnia, imbirowy z kurkumą na poranne rozgrzanie, czy żurawinowy z rozmarynem na wieczorny relaks – wszystkie nie tylko poprawiają nastrój, ale także wspierają odporność, gdy organizm potrzebuje szczególnej troski.
Napar jabłkowo-cynamonowy: naturalna słodycz na chłodne dni
Jabłka to jedno z najbardziej charakterystycznych owoców jesieni. W połączeniu z cynamonem, który od wieków uznawany jest za przyprawę o adekwatnościach rozgrzewających, tworzą napar pełen smaku, aromatu i zdrowia. Napar jabłkowo-cynamonowy wspomaga odporność, bo jabłka to źródło witaminy C, która pomaga wzmocnić system odpornościowy i chroni przed przeziębieniami. Napój poprawia również trawienie. Cynamon wspomaga pracę układu pokarmowego, działa przeciwzapalnie i poprawia metabolizm. Kolejna zaleta? Kubek naparu pomaga się zrelaksować. Cynamon ma działanie uspokajające i wyciszające.
Składniki na napar jabłkowo-cynamonowy
- 1 jabłko (najlepiej kwaśne)
- 1 laska cynamonu
- 1-2 goździki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 500 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
Jabłko umyj, pokrój na kawałki (ze skórką) i umieść w dzbanku. Dodaj laskę cynamonu, goździki (jeśli używasz) i zalej wrzątkiem. Parz przez około 5–10 minut, aż napar nabierze pełni smaku. Przed podaniem możesz dodać łyżeczkę miodu dla dodatkowej słodyczy.
Napar imbirowy z kurkumą: rozgrzewająca moc przypraw
Imbir i kurkuma to połączenie, które na pewno przyda się w jesienne dni. Obie przyprawy są znane ze swoich adekwatności przeciwzapalnych i rozgrzewających, a także wzmacniających odporność. Imbir działa przeciwzapalnie i wspomaga walkę z infekcjami, a kurkuma pomaga w detoksykacji organizmu. Żaden inny napar nie działa aż tak rozgrzewająco. Przyjemne ciepło rozlewa się po ciele już po pierwszym łyku.
Przepis na napar imbirowy z kurkumą
- 2 cm świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy (jeśli masz możliwość kupienia świeżej, będzie jeszcze lepsza)
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 500 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
Imbir obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Umieść imbir w dzbanku, dodaj kurkumę (jeśli masz świeżą, obierz ją ze skórki i pokrój), zalej wrzątkiem. Parz przez 5–7 minut, aż napar nabierze intensywnego smaku. Dodaj sok z cytryny i miód, wymieszaj i podawaj.
Napar z żurawiny i rozmarynu: oczyszczający i orzeźwiający
Żurawina jest jednym z najbardziej odświeżających owoców jesieni, a połączenie jej z rozmarynem daje napar pełen zdrowotnych adekwatności. Żurawina jest bogata w witaminę C, a rozmaryn działa przeciwzapalnie.
Przepis na napar z żurawiny i rozmarynu
- 1/2 szklanki świeżych lub suszonych owoców żurawiny
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- plasterek cytryny (opcjonalnie)
- 500 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
Jeśli używasz świeżej żurawiny, delikatnie zgnieć jagody, by uwolniły sok. jeżeli używasz suszonych, wrzuć je bezpośrednio do dzbanka. Dodaj gałązki rozmarynu. Zalej wrzątkiem i parz przez 5–7 minut. Opcjonalnie, dodaj łyżeczkę miodu, by zbalansować kwaskowatość żurawiny.




![1 listopada nie pójdę na cmentarz. To smutne, co zrobiliśmy z tym świętem [FELIETON]](https://m.natemat.pl/5047702fb651171032d7e4aa2298537f,1920,1080,0,0.webp)







