Zapomnij o chrzanie i ćwikle. Na Wielkanoc zrób "chrupiący sos". Idealny do jajek i mięsa

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Jaki sos do jajek wielkanocnych, kiełbas i mięs na Wielkanoc? Fot. alexbai / iStock


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To najlepszy czas na obmyślenie, jakie wypieki, a przede wszystkim potrawy zaserwujemy na świątecznym stole. Często zapominamy przy tym o dodatkach. Jaki sos do jajek wielkanocnych, kiełbas i mięs zrobić? Zapomnij o chrzanie, majonezie i ćwikle.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć chrzanu i ćwikły, którą obok majonezu dodajemy nie tylko do mięs na zimno, ale także jajek w każdym możliwym wydaniu. Bez nich nie wyobrażamy sobie świątecznej uczty. W wielu domach króluje też sos tatarski. Klasyczny to majonez, ogórki konserwowe, marynowane grzybki, cebulka, pietruszka i szczypiorek, ale tym razem proponujemy wersję uzupełnioną o kilka dodatków.


REKLAMA


Zobacz wideo Święta wielkanocne dzieci Hakiela. "Z góry podzielone, podpisane"


Jak zrobić sos do jajek wielkanocnych? "Chrupiący" sos tatarski to najlepszy dodatek także do mięs
W tym wydaniu do sosu trafią ogórki kiszone, marynowane cebulki, kapary, a dodatek musztardy francuskiej sprawi, iż będzie wyrazisty w smaku i "chrupiący". Co będzie ci potrzebne?


100 g marynowanych grzybków (najlepiej kilka gatunków),
80 g ogórków kiszonych (ok. 4 małe lub 2 średniej wielkości),
mały słoik marynowanych cebulek,
40 g kaparów (po wyciągnięciu z zalewy),
200 g majonezu,
100 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
1 czubata łyżka musztardy francuskiej,
2 łyżki siekanego koperku,
2 łyżki siekanego szczypiorku,
sól i pieprz do smaku.


PORADA! By sos nie podszedł wodą, przed wymieszaniem składników odsącz je trochę na sitku lub ręczniku papierowym. 1-2 łyżeczki soku z cytryny dodatkowo podkręci smak. jeżeli chcesz, by sos był nieco ostrzejszy w smaku, dodaj też drobno posiekaną szalotkę lub czerwoną cebulkę.


Grzybki, kapary i cebulkę odsącz z zalewy i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój też ogórki (nie obieraj ich ze skórki, chyba iż jest bardzo twarda).
Przełóż je na sitko i odczekaj chwilę. W międzyczasie pokrój koperek i szczypiorek.
Przełóż wszystkie składniki do miski. Dodaj majonez, jogurt i musztardę. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 2-3 godziny, by się przegryzły. Dopraw solą i pieprzem przed podaniem.


Sos tatarski Fot. GeoTrinity, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons


Czy sos tatarski pasuje do jajek? Dodaj go też do mięs i jako dip
To idealny dodatek nie tylko do jajek, w tym faszerowanych. Sos tatarski będzie idealnym towarzyszem też do wędlin i szynek, kiełbasy, zimnych mięs, a choćby na co dzień do kanapek. Możesz go zrobić przed majówkowym grillem, doskonale sprawdzi się również jako dip np. do frytek, ryb, smażonego sera albo świeżych warzyw.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału