
Zapomniałeś o rukoli w lodówce i chcesz ją wyrzucić do kosza? Zanim to zrobisz, sprawdź jak możesz wykorzystać ją, aby nie zmarnować. Efekty są zaskakujące.
Rukola to warzywo, które kupujemy z zamiarem przygotowanie pysznej sałatki czy carpaccio, a potem… zapominamy o niej w lodówce. Ma pikantny, lekko orzechowy smak więc świetnie podbija sałatki, ale kiedy zdarzy się nam o niej zapomnieć, jej liście zaczynają więdnąć. Nie oznacza to jednak, iż musimy je wyrzucać. Możemy zrobić z niej przepyszną przekąskę.
Nie wyrzucaj rukoli, zrób z niej chipsy
Tak jak z jarmużu, można zrobić chipsy z rukoli. Liście wystarczy skropić oliwą, posypać solą i ulubionymi przyprawami, a następnie piec w piekarniku przez kilka minut w niskiej temperaturze. Efekt? Pyszna i chrupiąca przekąska, a w dodatku zdrowa.
Następnym razem, gdy znajdziesz w lodówce zapomnianą paczkę rukoli – nie wyrzucaj, a wykorzystaj.