Zapiekanka ziemniaczana to doskonały pomysł na nieskomplikowany, szybki i ekonomiczny obiad, którym naje się do syta cała rodzina. Jej wersja, którą za chwilę ci przedstawimy, prezentuje się wręcz doskonale. Koniecznie wypróbuj!
Niektóre potrawy mają to do siebie, iż podlegają adekwatnie nieograniczonej liczbie możliwych zmian i urozmaiceń. I to jest w nich piękne. Przykładem takiego dania jest oczywiście zapiekanka ziemniaczana.
zapiekanka ziemniaczana – Pyszności; foto: Canva
Zapiekane kartofle doskonale komponują się z szeregiem najróżniejszych składników. A ponieważ jest to potrawa prosta i niewyszukana, nie obowiązują nas przy niej żadne reguły. Swobodnie można ją konfigurować pod gusta swoje i domowników. Poniższe wydanie takiej zapiekanki, z kurczakiem i szpinakiem, smakuje doskonale i wygląda pięknie. Na pewno zostanie zjedzona w całości i to zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 250 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 300 g śmietanki 30 proc.
- 1 łyża posiekanej natki pietruszki
- 50 g sera żółtego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Filet z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Następnie posól go, popierz i dokładnie wymieszaj. Tak doprawionego podsmaż na patelni i odłóż.
zapiekanka ziemniaczana – Pyszności; foto: Canva
Teraz na patelni umieść szpinak, masło i drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przykryj patelnię pokrywką i duś składniki na małym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokrój w talarki. Teraz wyłóż połowę z nich do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na nich umieść usmażonego kurczaka i podduszony i doprawiony szpinak. Następnie posyp te składniki startym serem, a na wierzchu ułóż drugą połowę ziemniaków.
W misce połącz rozbite jajka, śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Teraz wylej przygotowaną masę na górę zapiekanki i przykryj naczynie folią aluminiową.
Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 30 minut, a następnie zdejmij folię i piecz kolejne pół godziny. Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam choćby ten filmik z recepturą na czerwone obiadowe różyczki.