ZAPIEKANKA Z JAJEK I WARZYW

basiaszmydt.pl 4 godzin temu

Oto jedno z moich ulubionych śniadań – zapiekanka z jajek i warzyw. jeżeli szukasz przepisów na śniadania niskowęglowodanowe, zdrowe, sycące i dające mnóstwo energii, a znudziła ci się klasyczna jajecznica, to koniecznie wypróbuj przepis na tę przepyszną zapiekankę z jajek i warzyw. To jest moje śniadanie mistrzów, od którego jestem dosłownie uzależniona. W podanym przepisie wykorzystałam brokuła i paprykę, ale tak naprawdę taką zapiekankę możesz zrobić z dodatkiem innych ulubionych warzyw, które zalegają w lodówce. Świetnie sprawdzi się cukinia, por, groszek zielony, marchewka, pietruszka korzeniowa, szpinak lub suszone pomidory. Możesz też wrzucić wszystkiego po trochę

Przy okazji pokażę ci, jakie słodkie, walentynkowe foremki upolowałam. Mam słabość do takich pierdółek w kuchni, bo dzięki nim na przykład walentynkowe śniadanie nabiera charakteru. choćby jeżeli na to śniadanie serwuję jajka z warzywami

Zapiekanka z jajek i warzyw – składniki i wykonanie (dla 2 osób)

  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki parmezanu
  • masło klarowane do smażenia
  • 1/2 papryki
  • kilka różyczek brokuła
  • kilka plasterków dobrej szynki
  • szczypiorek
  • 50 g mozarella lub innego sera żółtego pokrojonego w drobną kosteczkę
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie płatki chilli

Brokuła podziel na małe kawałki, paprykę i szynkę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i podsmaż na nim warzywa i wędlinę przez 3-4 minuty. Po tym czasie wlej na patelnię 1/3 szklanki wody i duś w niej warzywa, aż woda odparuje, a warzywa zrobią się miękkie. Dopraw je solą i pieprzem. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, parmezan, pokrojony drobno szczypiorek, szczyptę soli, pieprzu i opcjonalnie odrobinę płatków chilli, jeżeli lubisz. Do takiej masy jajeczno serowej dodaj podsmażone warzywa i szynkę. Wymieszaj je i przelej do wysmarowanych masłem foremek. Do każdej foremki włóż porcję pokrojonego w kosteczkę sera żółtego. Piecz zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut do momentu, aż jajka się zetną.

Smakuje świetnie w towarzystwie prostej sałaty np. z miodowo – musztardowym dressingiem.

Jeśli szukasz więcej przepisów na pyszne, niskowęglowodanowe śniadania, to koniecznie wypróbuj tę szakszukę. KLIKNIJ W ZDJĘCIE PONIŻEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU.

Idź do oryginalnego materiału