Nie wiem, czy to już ostatnie jagodzianki z cynamonem i kruszonką w tym roku, ale nie mogłam się powstrzymać i musiałam je upiec. Połączenie słodkich jagód, aromatycznego cynamonu i chrupiącej maślanej kruszonki to dla mnie kwintesencja lata zamknięta w drożdżowym cieście. Kilka razy próbowałam już różnych wersji jagodzianek – z samymi jagodami, z dodatkiem kardamonu, a choćby z wanilią – ale właśnie cynamon nadaje im wyjątkowego charakteru i sprawia, iż smak staje się głębszy i bardziej rozgrzewający.
Jagodzianki z cynamonem i kruszonką – deser, który smakuje o każdej porze dnia
Syn przyjechał ze Sztokholmu i od razu zamówił jagodzianki. Wyszło mi dziesięć sztuk, po dwie na głowę, ha, ha! Ja jednak dzisiaj sobie odpuściłam, choć z ciężkim sercem, bo rozpoczęłam mój post przerywany. Za to jutro na pewno zjem jedną (albo dwie!) na śniadanie. Bo przecież kto powiedział, iż takie wypaśne jagodzianki z cynamonem i kruszonką muszą być tylko deserem? Według mnie świetnie sprawdzają się też jako poranny rarytas do kawy albo słodka przekąska w ciągu dnia.
Kiedy na stole lądują jagodzianki z cynamonem i kruszonką, trudno poprzestać na jednej
O dziwo, dzisiaj upiekłam tylko 10 jagodzianek, ale za to naprawdę dużych, z solidną porcją owoców. Każda bułeczka kryje w sobie prawie 40 gramów jagód – to dopiero prawdziwy wypas! Dla mnie jagodzianki muszą być naprawdę jagodowe, bo to właśnie od ilości owoców zależy smak tej słodkiej, drożdżowej bułeczki, tak dobrze znanej w całej Polsce.
Pamiętam, iż od najmłodszych lat, gdy tylko zaczynał się sezon na jagody, można je było znaleźć w każdej cukierni. Ale nic nie równało się z wakacjami spędzanymi w naszym leśnym domku. Tam jagodzianki piekłam niemal codziennie. Nic dziwnego, skoro cała rodzina zjeżdżała się do nas i wszyscy czekali na jeszcze ciepłe bułeczki. To był prawdziwy luksus mieć ochotę na jagodzianki i po prostu pójść po jagody do lasu, a w tym czasie ciasto drożdżowe spokojnie rosło w ciepłej kuchni pod ściereczką.
Takich chwil się nie zapomina. Jagodzianki smakują najlepiej, gdy pachną lasem, domem i rodzinnym ciepłem.

Jagodzianki z cynamonem i kruszonką
DrukujSkładniki:
Ciasto
550 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
350 ml mleka
90 g cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 jajko (do ciasta)
400 g jagód (u mnie mrożone, dodane bez rozmrażania)
Dodatkowo
1 jajko (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
Kruszonka
30 g zimnego masła
80 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Drożdże zalać lekko podgrzanym mlekiem z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawić na 10 minut, aż pojawią się bąbelki. Odważyć mąkę, cukier i wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i otartą skórką z cytryny. Dodać drożdże i jajko, a następnie zagnieść gładkie ciasto.
- Dodać rozpuszczone i schłodzone masło. Zagniatać do całkowitego wchłonięcia tłuszczu, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut (w zależności od temperatury otoczenia).
- Przygotować kruszonkę z masła, cukru, cynamonu i mąki, rozcierając składniki między palcami. Jagody (zamrożone) wymieszać z cukrem i skrobią kukurydzianą. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje po około 110 g. Rozwałkować na okrągłe placki, nałożyć 3 łyżki jagód (około 40 g), zawinąć i uformować podłużne bułeczki.
- Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką i przykryć folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220ºC. Wstawić jagodzianki i piec 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze około 15 minut. Upieczone bułeczki ostudzić na metalowej kratce. Smacznego!