Szybkie i zdrowe śniadania na każdy poranek

kulturalnemedia.pl 3 godzin temu

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – powinno być pożywne, smaczne i dostarczać energii na start. Poniżej przedstawione są dwa proste przepisy – twarożek z bananem oraz warzywny wrap, które łatwo dostosujesz do własnych upodobań. Idealne zarówno w pośpiechu w tygodniu, jak i na leniwe weekendowe poranki.

Śniadanie – zdrowy start dnia

Śniadanie, nazywane także najważniejszym posiłkiem dnia, powinno być bogate w składniki odżywcze i zapewnić nam odpowiednią ilość energii na rozpoczęcie naszego dnia. Warto zadbać, aby było nie tylko pożywne, ale też smaczne i przyjemne w przygotowaniu. Poniższe przepisy są łatwe w przygotowaniu i nie zajmują nam dużo czasu, więc są idealnym pomysłem na rozpoczęcie dnia, gdy spieszy nam się do pracy, jak i na weekendowe poranki. Dzięki starannie dobranym składnikom śniadania te nie tylko dostarczają energii, ale także wspierają zdrowie i dobre samopoczucie. Są smaczne, pożywne i idealnie nadają się dla osób, które chcą zacząć dzień w pełni sił.

Dodatkowo śniadania te można łatwo modyfikować według własnych upodobań.

Przepis na twarożek z bananem

  • 1 szklanka twarogu sernikowego
  • 1 banan
  • 2 łyżki miodu
  • 50g ciasteczek zbożowych

Przygotowanie śniadania rozpoczynamy od odmierzenia 1 szklanki twarogu sernikowego i przełożenia go do miseczki. Następnie kroimy banana w plastry i dodajemy go do naczynia. Ciasteczka delikatnie kruszymy w rękach i wrzucamy do środka. Całość polewamy dwoma łyżkami miodu. Tak przygotowane śniadanie jest gotowe do spożycia. Wedle uznania można eksperymentować i dodawać różne owoce, bakalie, jak i masło orzechowe.

Przepis na wrapa
  • 1 tortilla pełnoziarnista
  • sałata
  • pomidor
  • ser
  • 2 łyżki hummusu
  • papryka
  • ogórek

Przygotowanie wrapa rozpoczynamy od dokładnego umycia i pokrojenia warzyw – pomidora, papryki i ogórka w cienkie plastry, tak aby łatwo było je zawinąć w tortillę. Następnie tortillę smarujemy warstwą hummusu, który nie tylko nadaje smaku, ale także pomaga utrzymać składniki na miejscu. Na posmarowaną tortillę kładziemy świeże liście sałaty oraz ulubiony ser – może być to ser żółty, mozzarella albo feta, w zależności od preferencji. Kolejno układamy pokrojone warzywa, starając się równomiernie rozłożyć je na całej powierzchni. Gdy wszystkie składniki są już na swoim miejscu, dokładnie zawijamy tortillę, zaczynając od jednego z boków i jednocześnie przytrzymując składniki, aby się nie wysunęły. Aby wrap był bardziej aromatyczny i chrupiący, możemy podsmażyć go z obu stron na patelni. Przepis jest bardzo uniwersalny i śmiało można go modyfikować, dodając ulubione warzywa, kiełki, awokado, czy różne sosy zamiast hummusu. Dzięki temu wrap nigdy się nie znudzi i można go dopasować do własnych upodobań.

Idź do oryginalnego materiału