Zanim namoczysz grzyby - uważaj. Ten błąd może zepsuć całą potrawę

smakosze.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Zanim namoczysz grzyby - uważaj. Ten błąd może zepsuć całą potrawę


Suszone grzyby kojarzą się z tradycją, aromatem lasu i potrawami, które pojawiają się na stole tylko raz w roku. Wiele osób zakłada, iż skoro są wysuszone, to są bezpieczne i nadają się do użycia choćby po długim czasie. To częsty błąd. Źle przechowywane lub niskiej jakości grzyby mogą zepsuć smak potrawy, a czasem też wywołać problemy trawienne. Co gorsza, nie zawsze widać to na pierwszy rzut oka. Jak naprawdę psują się suszone grzybyZapach, kolor, smak – sygnały, których nie wolno ignorowaćSuszone grzyby ze sklepu a z bazaru – gdzie czyha ryzykoJak przechowywać grzyby, żeby nie straciły jakości
Idź do oryginalnego materiału