Zamiast kupować w sklepie, serek topiony robię sama. Smakuje jak najlepszy holenderski produkt

g.pl 2 tygodni temu
Domowy serek topiony to świetna alternatywa dla produktu, który znamy z półek sklepowych. Choć mogłoby się wydawać, iż jest to nowy przepis, to tak naprawdę znały go już nasze babcie. Koniecznie wypróbuj ten smakowity rarytas.
W zestawieniu ze sklepowym gotowcem domowy serek topiony na wiele zalet. Przede wszystkim przygotowywany jest w oparciu o krótką listę składników i na próżno szukać w nim konserwantów i zagęstników. Jest źródłem wapnia i białka, a jego smak możemy dowolnie modyfikować dzięki ulubionych dodatków.


REKLAMA


Zobacz wideo Najlepsza na kanapki pasta z bobu. Zapomnisz o jajecznej i z makreli


Domowy serek topiony - przepis. Wypróbuj zdrowszą alternatywę
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się domowy serek topiony. Przepis jest bardzo prosty i warto go wypróbować. Samodzielnie przygotowany wyrób jest smaczniejszy i zdrowszy niż sklepowy odpowiednik. Posmarowane nim świeże pieczywo to doskonała opcja na pożywne śniadanie.


Serek topiony - domowy specjał o wiele lepszy niż sklepowy gotowiec. Jakie składniki są potrzebne?
Choć w dzisiejszych czasach półki sklepowe uginają się wręcz od różnego rodzaju gotowych produktów, to nie ma to jak te zrobione własnoręcznie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż samodzielnie można przygotować przepyszny serek topiony. Domowy wyrób jest prosty w przygotowaniu. Zaczynamy od listy składników - jest ona następująca:


500 g twarogu
1 łyżeczka soli
30 g masła
1 czubata
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 plasterki szynki
1 łyżka kminku


Jak zrobić serek topiony domowym sposobem? To prostsze niż mogłoby się wydawać
Gotowanie i eksperymenty kuchenne to hobby wielu osób, jednak nie każdy wie, jak zrobić serek topiony domowym sposobem. Poniżej znajduje się szczegółowa instrukcja:


Twaróg przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa (nie powinien mieć grudek)
Dodajemy sól, dokładnie mieszamy i przykrywamy folią spożywczą
Odstawiamy na całą noc (w temperaturze pokojowej)
W garnku z szerokim dnem rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy ser
Smażymy, co jakiś czas mieszając
Gdy ser się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sodę
Bardzo dokładnie mieszamy (po dodaniu sody ser zwiększa swoją objętość)
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę i kminek, dokładnie mieszamy
Ser przekładamy do pojemnika i studzimy, a następnie wkładamy do lodówki (po wystudzeniu serek stężeje i będzie mieć zwartą konsystencję)


Domowy serek topiony z kminkiem i nie tylko. Jakich dodatków użyć?
Do przygotowania tego wyjątkowego specjału możemy wykorzystać różnego rodzaju dodatki. Powyższy przepis na domowy serek topiony z kminkiem można modyfikować w dowolny sposób, aby był zgodny z indywidualnymi preferencjami smakowymi. Jakie składniki sprawdzą się równie dobrze, co szynka i kminek? Doskonale pasuje czarnuszka (uwaga na ilość - ma bardzo intensywny smak), czosnek niedźwiedzi, świeży szczypiorek i koperek. Można dodać także drobno posiekane czarne lub zielone oliwki.


Serek topiony domowej roboty. Jaki ser sprawdzi się najlepiej?
Każdy doświadczony kucharz wie, iż bardzo duży wpływ na finalny smak dania ma jakość użytych składników, dlatego należy zadbać o to, żeby były odpowiednie. Aby serek topiony domowej roboty miał idealny smak i strukturę, warto wybrać twaróg tłusty lub półtłusty. Z uwagi na zawartość tłuszczu, dobrze się topi, dzięki czemu serek ma idealnie aksamitną konsystencję i łatwo rozsmarowuje się na pieczywie.
Zobacz też: Jak przechowywać imbir, by nie wysychał? Możliwości jest kilka. Poradnik dla miłośników zdrowej kuchni
Idź do oryginalnego materiału