Zamiast deski serów podaj camembert w cieście francuskim. To niezawodna przekąska na imprezę

g.pl 3 dni temu
Zdjęcie: intek1 / iStock


Camembert w cieście francuskim ze śliwkami lub żurawiną sprawdzi się jako centralny punkt na stole pełnym pyszności. Szukasz nietypowej przekąski, która będzie smakować wszystkim gościom? Sprawdź jak krok po kroku przygotować ciasto francuskie z serem camembert na dwa sposoby.
Wieczór gier, a może rodzinny seans filmowy? Ciasto francuskie z serem camembert to interesująca alternatywa dla chipsów, krakersów i innych gotowych przekąsek. Ozdobna forma oraz bogate w smaku wnętrze czyni tę prostą potrawę doskonałym dodatkiem do miłych spotkań nie tylko przy stole. Mini tarty z dodatkiem żurawiny można natomiast zabrać na piknik lub zapakować na lunch. Obydwa świetne przepisy na camembert w cieście francuskim znajdziecie poniżej.


REKLAMA


Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem


Ciasto francuskie z camembertem ze śliwką. Przepis na super przekąskę
Połączenie specyficznego smaku sera i aromatycznej śliwki to francuska klasyka, którą warto zaprosić na polskie przyjęcie. Zamiast podać tradycyjną deskę serów, sprawdź, jak powstaje "sakiewka" z ciasta francuskiego z camembertem i suszoną śliwką.
Lista produktów:


ser camembert - 2 sztuki
ciasto francuskie - 1 opakowanie
żółtko jajek - 1 sztuka
suszone śliwki - 4 sztuki


Ciasto francuskie z serem camembert krok po kroku


Zacznij od rozłożenia ciasta francuskiego na płaskiej powierzchni: idealna będzie stolnica, ale może być też tektura.
Teraz przy pomocy noża lub miski o cienkich brzegach wytnij dwa koła. Okręgi powinny zakryć dwa sery.
W kolejnym kroku ser przetnij na pół wzdłuż. Na spodzie ułóż dwie suszone śliwki i przykryj je drugą odciętą częścią sera.
Tak przygotowany ser połóż na jednym z okręgów z ciasta, brzegi skieruj do góry i postaraj się je zlepić tak, aby trzymały się sera.
Resztę ciasta potnij w dłuższe paski i zrób z nich efektowną kratkę na górze sera. Tak przygotowaną sakwę posmaruj roztrzepanym wcześniej żółtkiem i piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku (180 stopni C.) przez około pół godziny. Znak, iż należy wyjąć sakwę, to mocniej zarumieniona góra.
Camembert w cieście francuskim ze śliwką serwujemy z rukolą z dodatkiem czarnych oliwek.


Ciasto francuskie z camembertem i żurawiną - idealne na przekąskę lub śniadanie do pracy
Zwykłą kanapkę można zamienić na apetyczną tartę ze zdrowym dodatkiem. Ciasto francuskie z camembertem i żurawiną to sycąca i wartościowa przekąska. Będzie w sam raz pomiędzy kolejnymi taskami i spotkaniami w biurze.
Lista składników:


ser camembert - 2 opakowania
świeża żurawina - 1 szklanka
miękkie masło - 1 łyżka
brązowy cukier - 1 mała łyżeczka
ciasto francuskie - 1 opakowanie
mleko - 2 łyżki


Ciasto francuskie z camembertem i żurawiną - przygotowanie krok po kroku


Umyj żurawinę, a następnie osusz ją na ręczniku papierowym.
Przygotuj miskę i utrzyj w niej masło z dodatkiem cukru. Wsyp żurawinę. Całość wymieszaj i odstaw.
Teraz rozłóż ciasto francuskie na płaskiej powierzchni i wytnij z niego 10 prostokątów. Na każdym z nich połóż po dwa plastry sera oraz kilka owoców żurawiny.
Przy pomocy widelca dociśnij brzegi ciasta, a potem posmaruj je mlekiem.
Piecz ciasteczka przez 20 minut w 200 stopniach C., aż się zarumienią.
Idź do oryginalnego materiału