Wieczór gier, a może rodzinny seans filmowy? Ciasto francuskie z serem camembert to interesująca alternatywa dla chipsów, krakersów i innych gotowych przekąsek. Ozdobna forma oraz bogate w smaku wnętrze czyni tę prostą potrawę doskonałym dodatkiem do miłych spotkań nie tylko przy stole. Mini tarty z dodatkiem żurawiny można natomiast zabrać na piknik lub zapakować na lunch. Obydwa świetne przepisy na camembert w cieście francuskim znajdziecie poniżej.
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Ciasto francuskie z camembertem ze śliwką. Przepis na super przekąskę
Połączenie specyficznego smaku sera i aromatycznej śliwki to francuska klasyka, którą warto zaprosić na polskie przyjęcie. Zamiast podać tradycyjną deskę serów, sprawdź, jak powstaje "sakiewka" z ciasta francuskiego z camembertem i suszoną śliwką.
Lista produktów:
ser camembert - 2 sztuki
ciasto francuskie - 1 opakowanie
żółtko jajek - 1 sztuka
suszone śliwki - 4 sztuki
Ciasto francuskie z serem camembert krok po kroku
Zacznij od rozłożenia ciasta francuskiego na płaskiej powierzchni: idealna będzie stolnica, ale może być też tektura.
Teraz przy pomocy noża lub miski o cienkich brzegach wytnij dwa koła. Okręgi powinny zakryć dwa sery.
W kolejnym kroku ser przetnij na pół wzdłuż. Na spodzie ułóż dwie suszone śliwki i przykryj je drugą odciętą częścią sera.
Tak przygotowany ser połóż na jednym z okręgów z ciasta, brzegi skieruj do góry i postaraj się je zlepić tak, aby trzymały się sera.
Resztę ciasta potnij w dłuższe paski i zrób z nich efektowną kratkę na górze sera. Tak przygotowaną sakwę posmaruj roztrzepanym wcześniej żółtkiem i piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku (180 stopni C.) przez około pół godziny. Znak, iż należy wyjąć sakwę, to mocniej zarumieniona góra.
Camembert w cieście francuskim ze śliwką serwujemy z rukolą z dodatkiem czarnych oliwek.
Ciasto francuskie z camembertem i żurawiną - idealne na przekąskę lub śniadanie do pracy
Zwykłą kanapkę można zamienić na apetyczną tartę ze zdrowym dodatkiem. Ciasto francuskie z camembertem i żurawiną to sycąca i wartościowa przekąska. Będzie w sam raz pomiędzy kolejnymi taskami i spotkaniami w biurze.
Lista składników:
ser camembert - 2 opakowania
świeża żurawina - 1 szklanka
miękkie masło - 1 łyżka
brązowy cukier - 1 mała łyżeczka
ciasto francuskie - 1 opakowanie
mleko - 2 łyżki
Ciasto francuskie z camembertem i żurawiną - przygotowanie krok po kroku
Umyj żurawinę, a następnie osusz ją na ręczniku papierowym.
Przygotuj miskę i utrzyj w niej masło z dodatkiem cukru. Wsyp żurawinę. Całość wymieszaj i odstaw.
Teraz rozłóż ciasto francuskie na płaskiej powierzchni i wytnij z niego 10 prostokątów. Na każdym z nich połóż po dwa plastry sera oraz kilka owoców żurawiny.
Przy pomocy widelca dociśnij brzegi ciasta, a potem posmaruj je mlekiem.
Piecz ciasteczka przez 20 minut w 200 stopniach C., aż się zarumienią.