Wiele osób nie zwraca na to uwagi. Mięso w takim opakowaniu nie nadaje się do spożycia

g.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Fot. istockphoto.com/ autor AHPhotoswpg


W obecnych czasach wszyscy się spieszymy, w związku z czym chętnie korzystamy z gotowych produktów oferowanych w sklepach. Kupując żywność w markecie, przyzwyczailiśmy się do kontrolowania dat ważności, ale wciąż często zapominamy o jeszcze jednym, równie ważnym aspekcie. Lepiej unikaj tych opakowań.
Kupując gotowe dania lub produkty mięsne w sklepach, raczej staramy się zwracać uwagę na ich termin przydatności. Niekiedy zdarza nam się również spojrzeć na żywność i naocznie ocenić jego świeżość (jeśli jest to możliwe). Mało kto jednak zwraca uwagę na wygląd opakowania. Okazuje się, iż jego forma również jest niezwykle ważnym czynnikiem, jeżeli chodzi o jakość jedzenia oferowanego w marketach. Niewiedza może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.


REKLAMA


Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]


Bombaż opakowania. Nie ignoruj zniekształconego pojemnika
Oprócz terminu przydatności danego produktu równie ważnym aspektem, na który warto zwrócić uwagę w trakcie zakupów, jest opakowanie. Pojemnik z żywnością może niekiedy ulec deformacji. Przyczyn tego zjawiska wymienia się być wiele, czasami jest to kwestia uszkodzenia w trakcie przewożenia artykułu z magazynu. Znacznie poważniejszym powodem jest jednak bombaż. To defekt charakteryzujący się nabrzmiałym dnem lub wieczkiem. Najczęściej powstaje na skutek niewłaściwej obróbki lub błędów popełnionych na etapie produkcji. Niekiedy może wystąpić także poprzez niewłaściwe przechowywanie żywności.
Zobacz też: Te insekty gnieżdżą się w jedzeniu. Potrafią złożyć steki jaj. Tym razem nie chodzi o mole spożywcze
Następstwem tego typu sytuacji jest przedostawanie się do produktu szkodliwych substancji. W kolejnym etapie w opakowaniu zaczyna dochodzić do wytwarzania gazów, które w przypadku spożycia mogą doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego. Z tego względu tak ważne jest, aby pamiętać o dokładnym przeanalizowaniu opakowania naszego ulubionego produktu sklepowego. Bombaż może dotknąć wiele artykułów, ale pewna grupa jest na niego szczególnie narażona.


Bombaż puszki. Zrezygnuj z jedzenia uszkodzonej konserwy
W sklepach, gdzie oferuje produkty spożywcze, panują ściśle określone zasady, na podstawie których wszystkie artykuły są dokładnie kontrolowane przez pracowników. Czasami może jednak zdarzyć się sytuacja, iż dojdzie do bombażu wtedy, kiedy żywność zostanie rozłożona na półkach. jeżeli zauważysz, iż opakowanie twojego ulubionego artykułu jest wydęte (nadmuchane), natychmiast zgłoś ten fakt sprzedawcy. W ten sposób uchronisz nie tylko siebie, ale także innych konsumentów. Najczęściej tego typu reakcje, które szczególnie zagrażają zdrowiu, zachodzą w produktach mięsnych, w szczególności tych zamykanych w puszkach.


Najczęściej występujący jest bombaż mikrobiologiczny konserw


- czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Zepsuciu mogą ulec również artykuły zamykane w słoikach, kartonach oraz innego rodzaju opakowaniach. Dlatego należy pamiętać o zachowaniu ostrożności. Do bombażu może dojść również w domu, jeżeli produkt nie jest adekwatnie przechowywany.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału