Przechowywanie jedzenia w folii aluminiowej a wpływ na zdrowie
Folia aluminiowa, obok papieru do pieczenia czy folii spożywczej, to jeden z niezbędników, który znajduje się w wielu kuchniach. Najczęściej wykorzystujemy ją do przechowywania jedzenia. Jednak, czy takie działanie ma dobry, czy zły wpływ na nasze zdrowie? Odpowiedź nie jest do końca jednoznaczna i powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, co w nią pakujemy, a także jak długo przechowujemy w ten sposób pożywienie.
Sprawdź również: Wystarczy kilka kropel do wiadra z wodą. Podłogi w mig są czyste i lśniące
Naukowcy zwracają uwagę, iż folia aluminiowa nie pozwala w szczelny sposób owinąć produktu, który w niej umieszczamy. Przez to nie jest w stanie stworzyć hermetycznego zamknięcia. W konsekwencji żywność jest narażona nie tylko na utratę wilgoci, ale także rozwój bakterii. W najbardziej skrajnych przypadkach może dojść do zakażenia produktu spożywczego laseczką jadu kiełbasianego, które może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
Sprawdź również: Ustaw taką temperaturę w lodówce. Rachunki za prąd polecą w dół o połowę
Jeśli chcemy wykorzystywać folię aluminiową do przechowywania jedzenia, powinniśmy przede wszystkim pamiętać, iż możemy ją stosować maksymalnie dwa dni. Dodatkowo warto unikać połączenia folii aluminiowej z kwaśnymi oraz słonymi potrawami, a także gorącym jedzeniem. W tych przypadkach może dojść do przenikania kawałków metalu do naszego pożywienia, które następnie zjemy. Przestrzegając tych zasad, przechowywanie jedzenia w folii aluminiowej nie będzie miało niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie.
Zobacz też:
Robisz to z miodem? Uważaj, może stracić swoje wartości odżywcze
Te grzyby możesz zbierać w styczniu. Smakują jak owoce morza, a w Polsce rosną wszędzie
Tak sprawdzisz jakość kupowanej herbaty. Wystarczy letnia woda