Zakwas z buraków na wigilijny barszcz

ania-gotuje.pl 4 lat temu

Poznaj mój sprawdzony przepis na zakwas z czerwonych buraków. Możesz go wykorzystać przede wszystkim na wigilijny barszcz oraz pić na co dzień. Oprócz tego, iż zakwas z buraków znacznie wzbogaca smak wigilijnego barszczu, ma dużo innych adekwatności głównie zdrowotnych. Warto go robić ponieważ jego picie pozytywnie wpływa na nasz organizm.

Składniki na buraczany zakwas

  • 1 kg buraków czerwonych
  • mała główka czosnku
  • 1 litr przegotowanej ostudzonej wody
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli kuchennej, niejodowanej, do przetworów
Składniki na zakwas buraczany.

Zakwas buraczany przede wszystkim pomaga w walce z anemią i wspomaga proces odchudzania. Obniża cholesterol i ma zbawienny wpływ na nasze jelita, gdyż hamuje procesy gnilne w nich zachodzące. Jego spożycie jest szczególnie zalecane po kuracji antybiotykami, gdyż dostarcza nam dobrej flory bakteryjnej zniszczonej wskutek działania leków. Oczywiście myślę, iż te argumenty przekonają nas, iż naprawdę warto spożywać zakwas z buraków. Najlepiej z pewnością zrobiony przez nas samych, tym bardziej, ze jego wykonanie jest banalnie proste, o czym przekonacie się poniżej.

Zobacz jak zrobić barszcz czerwony krok po kroku.

Zakwas który chcemy użyć do barszczu wigilijnego należy nastawić minimum 7 dni przed Wigilią (można oczywiście wcześniej, wtedy należy przechować w lodówce o czym pisze na końcu przepisu).

Krok 1.
Jego przygotowanie zaczynam od dokładnego umycia i wyparzenia dużego słoika szklanego, może to być również inne naczynie ale takie które nie reaguje z wytworzonym w trakcie kiszenia kwasem. Z podanych składników uzyskamy porcję na około 2 litrowy słój lub 2 popularne słoiki 0,9L.

Krok 2.
Buraki obieram i kroje w grube plastry, nie należy kroić ich na zbyt małe kawałki ponieważ będą wypływać nad powierzchnię wody. Rozkładam do słoika lub słoików ( w zależności od wielkości).

Kroję buraki na ćwiartki, a następnie na 1 cm plastry.

Czosnek obieram i każdy ząbek kroję na pół, wciskam pomiędzy kawałki buraków. Dodaję też ziele angielskie i liść laurowy (również staram się umieścić między burakami tak aby nie wypływały).

Składniki na zakwas w słoju przed zalaniem wodą z solą

Krok 3.
Do przestudzonej letniej wody dodaje sól mieszam aż do rozpuszczenia. Na tym etapie możemy oczywiście dodać też nieco wody z ogórków kiszonych, ale nie jest to konieczne. Tak przygotowaną wodą zalewam przygotowane buraki. jeżeli po zalaniu zalewy pojawiły się pęcherzyki powietrza, przekłuwam je wykałaczką.

Krok 4.
Tak przygotowany słoik przykrywam oczywiście gazą (tak aby był dostęp powietrza, a jednocześnie nic nie wpadło) i umieszczam w ciemnym, ciepłym miejscu na około 7 dni (np .górna szafka w kuchni). Codziennie kontroluję stan słoika i jeżeli u góry zrobi się piana, zbieram ją dzięki czystej łyżki cedzakowej.

Krok 5.
Po tym czasie zakwas przecedzam na sicie. Gotowy zakwas z buraków ma oczywiście piękną, ciemną barwę. Potrzebną mi ilość zużywam do przyrządzenia wigilijnego barszczu, natomiast pozostała część zlewam do butelek lub słoików, zakręcam i umieszczam w lodówce. Tak przygotowany zakwas może postać w lodówce choćby kilka tygodni, oczywiście zamiast tego lepiej go pić – na zdrowie!

Zobacz także jak przygotować wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony przygotowany na bazie zakwasu z buraków.
Idź do oryginalnego materiału